14:45 01.02.2019

Близько третини сайтів держорганів і міністерств можуть мати проблеми

2 хв читати
Близько третини сайтів держорганів і міністерств можуть мати проблеми

Компанія "Хостмастер", що виконує функції реєстру домену .UA, відзначає слабку готовність сайтів держорганів і міністерств працювати зі зміненими настройками серверів системи доменних імен (DNS), що набули чинності 1 лютого 2019 роки (DNS Flag Day).

"Станом на 29 січня в домені .UA абсолютна більшість доменних імен використовують виключно DNS-сервери із підтримкою EDNS (Extension Mechanism for DNS). Серед доменних імен другого рівня їх 72,7%. У найбільш популярному публічному домені com.ua цей показник становить 72,3%, у домені державних органів gov.ua - 54%", - зазначають у "Хостмастер".

Сервери, як із застарілим протоколом, так і з EDNS, у домені .UA використовують 22,4% імен другого рівня. У публічному домені com.ua - 19,5%, у домені держорганів gov.ua - 26,7%. "Сайти, які розташовані на цих доменних іменах, можуть зіткнутися з незначними затримками завантаження, у дуже рідкісних випадках - знаними проблемами, пов'язаними із відсутністю доступу до сайта. Решта доменних імен не використовуються, тобто не мають записів у DNS або ці записи є некоректними", - наголошується в повідомленні компанії.

Після 1 лютого розробники програмного забезпечення для серверів-резолвер (таких, як BIND, Knot, PowerDNS, Unbound) не підтримуватимуть застарілі версії протоколу DNS. Залишиться лише підтримка сучасної версії протоколу (EDNS). Завдяки відмові від застарілих протоколів система загалом працюватиме швидше і надійніше, проте можуть виникнути проблеми у тих сайтів, які досі не використовують сервери з EDNS.

Якщо доменні імена використовували лише застарілі NS-сервери (зберігають відповідні записи сайтів у цифровому вигляді), то ці сайти можуть виявитися недоступними. Можливі також деякі незначні затримки завантаження сторінки, якщо для записів використовувалися як сервери із застарілим протоколом, так і з новим.

Як повідомлялося, всесвітня організація інтелектуальної власності (WIPO) спільно з компанією "Хостмастер" у першому півріччі 2019 року планують впровадити в домені .UA процедуру вирішення доменних спорів UDRP (Uniform Domain Name Dispute Resolution Policy - Єдина політика розв'язання доменних спорів).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА