15:11 01.02.2019

Розгляд апеляції у справі Кернеса перенесено на 15 лютого

4 хв читати
Розгляд апеляції у справі Кернеса перенесено на 15 лютого

Розгляд апеляції у справі Кернеса перенесено на 15 лютого, обвинуваченим та їхнім адвокатам нададуть охорону - суд

Харків. 1 лютого. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Полтавський апеляційний суд у п'ятницю задовольнив клопотання адвоката Олександра Гунченка про застосування заходів безпеки до обвинувачених міського голови Харкова Геннадія Кернеса, його охоронців Віталія Блінніка та Євгена Сміцького, а також їхніх адвокатів під час судових засідань.

"Колегія суддів ухвалила: клопотання адвоката Гунченка Олександра Вадимовича задовольнити, застосувати заходи безпеки до обвинувачених Кернеса, Сміцького, Блінніка та їхнів захисників... на час перегляду в апеляційному порядку кримінального провадження та забезпечити їм охорону під час перебування в судовому засіданні в приміщенні Полтавського апеляційного суду, а також під час проходження для участі в судовому засіданні з Харкова до Полтави і в зворотному напрямку", - оголосив рішення колегії головуючий Володимир Костенко.

О.Гунченко, мотивуючи своє клопотання, зазначив, що постанову про забезпечення охорони учасників процесу ухвалив Київський райсуд Полтави 18 травня 2015 року, і вона діє до ухвалення остаточного рішення у справі.

"На сьогоднішній день рішення суду в силі, його ніхто не скасував і не оскаржив. Проте, з невідомих причин охорону зняли. Нас ні дорогою до Полтави, ні тут, у суді, ні на зворотному шляху до Харкова ніхто не супроводжує, окрім так званих активістів, які, як ми вважаємо, становлять для нас певну загрозу", - сказав О.Гунченко.

Він також вказав, що через загрозу з боку радикально налаштованих активістів обвинувачені та їхні захисники не зможуть бути присутніми на судовому засіданні, якщо їм не буде забезпечено охорону.

Прокурор Олександр Ганнілов не заперечував проти надання охорони, якщо захист надасть докази існування загрози.

Представник потерпілого Тетяна Зелькіна розцінила клопотання О.Гунченка як спосіб затягування справи.

Суд задовольнив клопотання О.Гунченка, але оголосив лише резолютивну частину. Повний текст буде оголошено 5 лютого.

Суд відмовив у задоволенні клопотання прокурора О.Ганнілова про доправлення Г.Кернеса до суду шляхом приводу. На думку державного обвинувача, Г.Кернес у черговий раз не з'явився на засідання суду без поважної причини і не повідомив суд про причини своєї неявки.

"Колегія, порадившись на місці, визначила: відмовити в задоволенні клопотання прокурору Ганнілову про застосування приводу до Геннадія Кернеса, наразі не бачимо підстав для його застосування з урахуванням клопотання захисника Гунченка про застосування заходів безпеки, яке було задоволено", - оголосив рішення суду В. Костенко.

Наступне засідання призначене на 15 лютого.

Суд не може розпочати розгляд апеляції з кінця серпня 2018 року. Засідання неодноразово відкладали і переносили у зв'язку з реформуванням апеляційного суду, неявкою Г.Кернеса та інших обвинувачених, а також розглядом у Верховному суді України клопотань захисту про зміну підсудності у справі.

Як повідомлялося, 25 січня 2014 року невідомі напали на учасників ходи на підтримку Євромайдану в Харкові. Того ж дня депутат Харківської облради Іван Варченко (ВО "Батьківщина") заявив про викрадення двох активістів Євромайдану - Олександра Кутяніна та Сергія Ряполова "після того, як вони знімали номери автомобілів "друзів Кернеса" біля готелю "Національ". Пізніше відділ зі зв'язків з громадськістю ГУ МВС України в Харківській області повідомив, що інформація про викрадення активістів Єромайдан не підтвердилася.

2 березня 2015 року Г.Кернесу було повідомлено про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч.ч.2,3 ст.27, ч. 2 ст.146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини), ч.ч.2,3 ст . 27 ч.2 ст.127 (катування), ч.ч.2,3 ст.27 ч.1 ст.129 (погроза вбивством) Кримінального кодексу України та про завершення досудового розслідування. Його охоронцям було пред'явлено підозру за ч.2 ст.146, ч.2 ст.127, ч.1 ст.129 Кримінального кодексу України.

26 березня 2015 року Генеральна прокуратура передала обвинувальний акт до Дзержинського райсуду Харкова

2 квітня 2015 року Вищий спеціалізований суд України (ВССУ) оголосив резолютивну частину постанови про перенесення розгляду справи Г.Кернеса до Київського райсуду Полтави.

10 серпня 2018 року суддя Київського райсуду Полтави Андрій Антонов виніс постанову, в якій розцінив систематичну неявку прокурорів на дебати у справі міського голови Харкова Г.Кернеса і його охоронців В.Блінніка і Є.Сміцького як відмову від обвинувачення та закрив кримінальне провадження.

Це рішення оскаржили прокуратура, а також потерпілий Сергій Ряполов і його представник, адвокат Тетяна Зелькіна.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Біля Дніпра дві пожежі після ракетного удару РФ, пошкоджений інфраструктурний об'єкт - ОВА

Боррель: Ми повинні дістати Patriot з ангарів, де вони стоять "про всяк випадок", і передати їх Україні

Сирський і головком Об'єднаних сил НАТО в Європі Каволі обмінялися думками щодо тактичної ситуації на полі бою

Останній дзвоник у школах Києва пролунає 31 травня

ЗСУ знищили низку об'єктів на військовому аеродромі в Джанкої - ГУР

Ворог намагається захопити Часів Яр, закидає місто КАБами й не зважає на свої втрати - ОСУВ "Хортиця"

Найближчі дні в Україні будуть прохолодними та дощовими, в суботу подекуди нічні заморозки

Армія РФ завдала ракетного удару по Дніпровському району, є постраждалі, зафіксовано загоряння - голова ОВА

Кулеба - союзникам: Системи Patriot і SAMP/T потрібні вже сьогодні для порятунку життя людей і економіки

Перші 13 із 60 ветеранів з ампутаційними пораненнями відбули до Берліна для встановлення сучасних інноваційних протезів - мер Києва

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА