15:46 01.02.2019

Мінкультури сподівається, що УПЦ (МП) виконає норми закону про перейменування

3 хв читати
Мінкультури сподівається, що УПЦ (МП) виконає норми закону про перейменування

У Міністерстві культури України сподіваються, що Українська православна церква (Московського патріархату) виконає норми закону, згідно з якими зобов'язують її у своїй назві вказати приналежність до Російської православної церкви.

"Закон не є декларативним, він не є загальним, він має чіткі критерії, за якими можна визначити релігійну організацію, яка підпадає під його норми", - заявив директор департаменту у справах релігій і національностей Міністерства культури України Андрій Юраш під час брифінгу "Державна реєстрація помісної церкви і реалізація нових законодавчих норм у сфері релігії" у п'ятницю в Києві.

Зокрема, під дії норм закону підпадають організації, у статутах яких зазначено, що вони є частиною організації з центром на території країни-агресора, також організації, в статутах материнських церков яких зазначено, що українська дочірня церква входить до її складу, а також якщо в керівному органі центральної організації за межами України беруть участь з правом вирішального голосу представники або керівники релігійних структур, які діють на території України.

У зв'язку з цим А.Юраш навів докази, що УПЦ (МП) підпадає під дію норм закону за цими критеріям і має перейменуватися.

"Ми дуже сподіваємося, що буде прийнято відповідне адекватне рішення і тоді буде можливість і релігійним громадам у себе на місцях внести відповідно до закону зміни до своїх статутів", - сказав він.

На його думку, це буде тестом для УПЦ (МП), наскільки її керівництво є конструктивним і наскільки воно не зацікавлене в провокуванні умисної конфліктності в суспільстві.

"Від дій керівництва цієї церкви залежатимуть і дії держави, як вона реагуватиме на абсолютне виконання норм закону або на свідомий непослух", - зазначив А.Юраш.

Водночас, за його словами, якщо якась релігійна організація відмовиться виконувати норми про перейменування, відбуватимуться консультації з виконавчими органами, зокрема, з Міністерством юстиції, про прийняття рішень, можливо навіть на рівні розпоряджень уряду. "Якщо релігійні організації не внесуть у відповідний термін зміни, то їхні статути втратять силу в частині, яка поправляє назву цих релігійних організацій", - додав чиновник.

За його словами, таким чином організація збереже статус юридичної особи, але залишиться без назви. "Це відкриває можливості для держави самостійно обирати і назвати цю релігійну організацію. Я не думаю, що це найкращий випадок для самих релігійних організацій, коли їм пропонуватимуть якісь назви", - наголосив А.Юраш.

Стосовно закону "Про внесення змін до деяких законів України про підпорядкованість релігійних організацій та процедуру державної реєстрації релігійних організацій зі статусом юридичної особи", який напередодні вступив у силу, чиновник Мінкультури зазначив, що його норми сприяють реалізації права релігійної громади на вільну зміну юрисдикції. "Якщо релігійна громада змінила свою юрисдикційну підпорядкованість, вона залишає за собою всі майнові права на все рухоме і нерухоме майно, які має ця громада", - сказав А.Юраш.

Водночас, якщо менша частина громади проти перепідпорядкування, то вона може або оформити або приєднається до інших громад.

Серед іншого він зазначив, що 30 січня відбулася державна реєстрація статуту та Київської митрополії ПЦУ. За його словами, саме цей адміністративний центр і перебирає на себе всі повноваження представляти церкву в усіх сферах життя. А.Юраш наголосив, що тепер важливо, щоб ПЦУ побудувала всю систему комунікацій усередині своєї структури.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Арка дружби народів у Києві належить до символіки російської імперської політики й підлягає повному демонтажу - УІНП

На Дніпропетровщині пошкоджено енергетичні об'єкти у трьох районах, поранені шестеро людей, серед них 5-річна дитина

Україна підписала зі США угоду про відтермінування виплат за держборгом

На Львівщині пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, два "кинджали" збити не вдалося - ОВА

Унаслідок атаки РФ пошкоджено енергетичну інфраструктуру в шести областях - Шмигаль

У Кіровоградській області збили 4 "шахеди"

Очільник МВС: Уночі та вранці атаковано 10 регіонів України, по меддопомогу звернулися 6 людей, серед них - дитина

В Івано-Франківській області атаковано об'єкт критичної інфраструктури, повітряні цілі збито, без жертв

На Хмельниччині під час нічної атаки збито три цілі, інфраструктурні об'єкти не пошкоджено

За добу на Харківщині внаслідок ворожих обстрілів загинули два мирні жителі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА