16:04 01.02.2019

Денісова просить Москалькову під час її візиту до українських військовополонених моряків перевірити умови їх тримання в СІЗО

3 хв читати
Денісова просить Москалькову під час її візиту до українських військовополонених моряків перевірити умови їх тримання в СІЗО

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова звернулася до російської колеги Тетяни Москалькової з проханням перевірити умови тримання українських військовополонених моряків у московському СІЗО та сприяти наданню їм медичної допомоги.

"У зв'язку з тим, що стало відомо про намір російського омбудсмена Тетяни Москалькової відвідати українських військовополонених, надіслала їй лист із важливими проханнями. Перш за все, перевірити стан тримання та наявність умов для лікування поранених моряків Андрія Ейдера, Василя Сороки та Андрія Артеменка", - написала Л.Денісова на своїй сторінці в соцмережі Facebook у п'ятницю.

Також вона зазначила, що, за інформацією адвокатів, у Володимира Терещенка, В'ячеслава Зінченка та Віктора Беспальченка погіршився стан здоров'я.

"Тому звернула увагу уповноваженого РФ на необхідність медичного обстеження та подальшого лікування цих моряків. Чекаю на реагування Тетяни Москалькової та інформацію щодо надання необхідної лікарської допомоги", - повідомила український омбудсмен.

Раніше адвокат Сергій Бадамшин повідомив, що медики московського СІЗО "Лефортово" виявили у військовополоненого українського моряка Василя Сороки пошкодження ще одного м'яза руки.

Російські прикордонники 25 листопада 2018 року із застосуванням зброї затримали в районі Керченської протоки український буксир "Яни Капу" і малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" і "Нікополь", що прямували з Одеси до Маріуполя. Було захоплено та заарештовано 24 українських моряків. Їх перевезли з Криму до московського слідчого ізолятору "Лефортово". Крім того, трьох поранених внаслідок обстрілу росіянами українських моряків перевели до лікарні СІЗО "Матроська тиша".

Серед заарештованих: командири буксира "Яни Капу" Олег Мельничук, бронекатера "Нікополь" - Богдан Небилиця, бронекатера - "Бердянськ" Роман Мокряк, дивізіону суден забезпечення військово-морської бази "Південь" ВМС України - Володимир Лісовий; співробітники СБУ Андрій Драч і Василь Сорока; члени екіпажів Денис Гриценко, Юрій Без'язичний, В'ячеслав Зінченко, Євген Семидоцький та Андрій Шевченко, Андрій Оприско, Сергій Цибізов, Юрій Будзило, Володимир Терещенко, Віктор Беспальченко, Володимир Варимез, Михайло Власюк, Богдан Головаш, Сергій Чуліб, Владислав Костишин, Сергій Попов, Андрій Артеменко та Андрій Ейдер.

Усі моряки заявили слідству, що є військовополоненими. Такої самої позиції дотримується і влада України.

ФСБ Росії порушила кримінальну справу і висунула всім полоненим українським морякам обвинувачення в "незаконному перетині кордону, вчиненому групою осіб за попередньою змовою або організованою групою, або із застосуванням насильства або із погрозою його застосування" (ч. 3 ст. 322 КК РФ).

15 та 16 січня 2019 року Лефортовський райсуд м. Москви продовжив термін тримання під вартою українським морякам до 24 квітня 2019 року.

22 січня 2019 року уповноважений з прав людини в Москві Тетяна Потяєва повідомила, що двоє поранених українських моряків Андрій Артеменко та Андрій Ейдер одужали, закінчують реабілітацію і можуть бути відправлені до СІЗО "Лефортово". За її словами, третій поранений - В.Сорока, в якого було важке поранення в руку, "майже одужав": рана затягнулася, гіпс знято, проте залишається набряклість руки.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

Наразі немає інформації про можливий перетин повітряного простору Молдови російськими ракетами під час атаки на Україну - ПС ЗСУ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

На Хмельниччині внаслідок атаки РФ пошкоджено 6 приватних будинків і дитячий табір, без постраждалих

Затримки в допомозі США Україні збільшують загрозу оперативного успіху РФ - ISW

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА