16:11 01.02.2019

Голосування наглядової ради НСТУ за звільнення Аласанії є проявом цензури і небезпечним прецедентом - заява журналістів

2 хв читати
Голосування наглядової ради НСТУ за звільнення Аласанії є проявом цензури і небезпечним прецедентом - заява журналістів

Низка незалежних журналістів заявляють, що вважають дії Наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України (НСТУ), що проголосувала в четвер за розірвання контракту з головою правління НСТУ Зурабом Аласанією, прямим проявом цензури і надзвичайно небезпечним прецедентом для країни.

Текст відповідної заяви, підписаної 48 журналістами, опублікувала на своїй сторінці в соцмережі Facebook автор і ведуча програми "Схеми" Наталія Седлецька. Також серед підписантів - керівник інтернет-видання "Українська правда" Олена Притула, шеф-редактор антикорупційної програми "Наші гроші" Денис Бігус, головний редактор порталу "Цензор.нет" Юрій Бутусов.

"Звільнення З.Аласанії 31 січня 2019 року здійснено непрозорим, таємним голосуванням з очевидним порушенням процедури, духу закону про суспільне мовлення, функцій незалежноїо Наглядової ради та здорового глузду. Воно є неприйнятним", - йдеться в заяві.

Також автори документа зазначають, що оприлюднена частина претензій до З.Аласанії "не залишає сумнівів у тому, що це рішення є політичним і було прийнято на догоду владі". "Ніякі помилки, які міг припуститися Аласанія і його команда в роботі, не виправдовують його звільнення у гарячу і відповідальну політичну пору, за два місяці до президентських виборів. Ми вважаємо голосування Наглядової ради огидним проявом боягузтва і підлабузництва", - заявляють журналісти.

У заяві міститься вимога негайного скасування результатів голосування і відставки нинішнього складу наглядової ради НСТУ, "яка своїми діями поставила під загрозу реформу суспільного мовлення в країні і створила небезпечний прецедент звільнення керівника незалежної інституції з політичних мотивів".

Також, у зв'язку з цими викликами, журналісти заявляють про створення неформального співтовариства незалежних журналістів під назвою Ініціатива "34" - за номером статті Конституції України, що гарантує право на свободу думки і слова. "До нового об'єднання входять незалежні журналісти, зокрема, учасники відомого руху "Стоп Цензурі", і має на меті протидіяти тим викликам, які були актуальні для медіа-спільноти за президентства Януковича, коли було утворено Рух "Стоп Цензурі", - йдеться в заяві.

Як повідомлялося, наглядова рада НСТУ у четвер дев'ятьма голосами із 12 підтримала розірвання контракту з З.Аласанією, про що повідомила член наглядової ради Світлана Остапа. Народний депутат фракції "Блоку Петра Порошенка" Мустафа Найєм підтвердив цю інформацію, зазначивши, що "причини наразі не відомі, юридична обґрунтованість - також".

З.Аласанія заявив, що питання його відставки в порядку денному наглядової ради не було, і причини такого рішення йому невідомі. За його словами, при ухваленні цього рішення були "порушені всі процедури" і в зв'язку з цим після оприлюднення причин "судова боротьба можлива і навіть обов'язкова".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА