20:13 01.02.2019

Апеляція на вирок Януковичу за держзраду не подаватиметься

3 хв читати
Апеляція на вирок Януковичу за держзраду не подаватиметься

Апеляція на вирок екс-президенту України Віктору Януковичу за державну зраду не подаватиметься, необхідно зосередитися на доведенні його причетності до інших злочинів, заявив генеральний прокурор України Юрій Луценко.

"Я прийняв рішення не подавати апеляцію (на вирок В.Януковичу - ІФ)", - сказав Ю.Луценко в ефірі телеканалу "Прямий" у п'ятницю ввечері.

"Чи задовольняє мене термін (відповідно до винесеного В.Януковичу вироку - ІФ)? Можна, звичайно, сперечатися, тому що ми просили 15 років. Але я як генпрокурор, порадившись із прокурорами в цьому провадженні, прийняв рішення не подавати апеляцію, а зосередитися над наступною справою", - пояснив він.

Генпрокурор нагадав, що завершено досудове слідство щодо підозрюваних у розстрілах на Майдані. "Вважаємо, що у нас є всі докази для передання до суду... того, що команди Януковича, Якименка (екс-глава СБУ Олександр Якименко - ІФ), Захарченка (екс-глава МВС Віталій Захарченко - ІФ) та їхніх підлеглих призвели до розстрілів мирних людей на Майдані", - наголосив Ю.Луценко.

Оцінюючи загалом вирок, генпрокурор зазначив: "Це вирок не лише В.Януковичу, це вирок для всіх колишніх, нинішніх і майбутніх високопоставлених чиновників. Це означає, що жоден із високопоставлених чиновників не може бути впевнений в тому, що його посада і навіть втеча до Москви захистить його".

Крім того, на думку Ю.Луценка, вирок В.Януковичу став і "вироком Путіну", оскільки суддя прописав у вироку і роль президента РФ Володимира Путіна в розв'язанні агресивної війни.

"Це буде дуже важливо для майбутніх міжнародних трибуналів, власне, над господарем Кремля, який заливає кров'ю нашу землю", - висловив переконання генпрокурор.

Він також вважає, що винесення вироку важливо для іміджу України. "Законом було встановлено причину (Революції гідності - ІФ) - державна зрада президента В.Януковича і його пособництва в розв'язанні війни проти власного народу", - підсумував Ю.Луценко.

Як повідомлялося, 24 січня Оболонський районний суд Києва засудив В.Януковича до 13 років позбавлення волі за державну зраду та пособництво у веденні агресивної війни проти України з боку Російської Федерації.

"Януковича Віктора Федоровича визнати винним у скоєнні злочинів за статтями ч. 1 ст. 111, ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 437 Кримінального кодексу України та призначити покарання за ч. 1 ст. 111 (державна зрада) у вигляді 13 років позбавлення волі, за ч. 5 ст. 27 і ч. 2 ст. 437 (пособництво у веденні агресивної війни) у вигляді 12 років позбавлення волі. А на підставі ст. 70 КК України за сукупністю злочинів і поглинання більш суворого покарання менш суворим призначити покарання у вигляді 13 років позбавлення волі", - сказав головуючий суддя Владислав Дев'ятко на засіданні.

Водночас суд визнав невинним В.Януковича за обвинуваченням в пособництві посяганню на територіальну цілісність України, що призвело до загибелі людей або інших тяжких наслідків.

Кримінальне провадження щодо В.Януковича розглядали за спеціальною (заочною) процедурою з огляду на те, що обвинувачений перебуває на території РФ.

Прокурор Головної військової прокуратури Максим Крим заявив журналістам після судового засідання, що сторона обвинувачення у справі вирішить, чи оскаржуватиме вирок, після того, як ознайомиться безпосередньо з документом.

Захист В.Януковича має намір подати апеляцію на його вирок.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА