16:35 04.02.2019

Дії колишнього військового керівництва, що призвели до зниження обороноздатності країни, можуть бути кваліфіковані як держзрада - Луценко

2 хв читати
Дії колишнього військового керівництва, що призвели до зниження обороноздатності країни, можуть бути кваліфіковані як держзрада - Луценко

Дії начальників Генштабу Збройних сил України (ЗСУ) та міністрів оборони України 1991-2017 років, які призвели до зниження обороноздатності країни, можуть бути кваліфіковані як державна зрада, вважає генеральний прокурор України Юрій Луценко.

Як розповів Ю.Луценко на засіданні тимчасової слідчої комісії (ТСК) Верховної Ради з розслідування розкрадань у ЗСУ і підривання обороноздатності держави в 2004-2017 роках у понеділок, під час розслідування здійснюватиметься робота з документування так званого надлишкового майна.

"Лише в сукупності можна дати оцінку тому, хто був основним генератором цього бездумного знищення військового потенціалу Збройних сил України, і після цього дати оцінку в юридичному плані", - сказав він.

У цьому контексті генпрокурор продовжив, що дії колишніх міністрів оборони, керівників Генштабів "можуть коливатися від досить легкої статті про недбалість. А можна вийти і на статтю про державну зраду".

"Це (стаття про держзраду - ІФ) абсолютно не виключається. Вже два екс-міністри оборони отримали обвинувачення саме за цією статтею", - наголосив Ю.Луценко.

Загалом генпрокурор розповів про хід розслідування кримінальних справ про зловживання в Міністерстві оборони, які призвели до підривання обороноздатності в державі.

За його словами, поетапно з 1991 року створювалися умови для розформування Оперативного командування при Міноборони, скорочення чисельності Збройних сил, що згодом призвело до зниження боєздатності, до остаточної дезорганізації, і фактично Збройні сили України були позбавлені органу управління.

Говорячи про реалізацію так званого надлишкового майна, Ю.Луценко зазначив, що в 2005-2007 роках комплекс "Бук" продавали більш ніж за 1 млн, тоді як його реальна вартість становила 10 млн грн; танк Т-72 - за 199 тис. грн за ринкової вартості 2 млн грн; літак за 1,4 млн грн, тоді як реальна його ціна становила 133 млн грн. У 2007-2009 роках літак продавався за 0,5 млн грн, а танк за 72-76 тис. грн, повідомив генпрокурор.

"Експерти констатували, що дії міністрів оборони Єжеля (Михайла Єжеля - ІФ), Саламатіна (Дмитра Саламатіна - ІФ) та Лебедєва (Павла Лебедєва - ІФ) перебувають у причинно-наслідковому зв'язку з настанням тяжких наслідків окупації Російською Федерацією Криму", - сказав він.

Генпрокурор додав: "Таким чином, у нас є кілька блоків (розслідувань), за якими ми маємо дати юридичну оцінку. Перше - дії всіх міністрів оборони і керівників Генштабу, які реалізовували політику роззброєння за цінами, які ніяк не можна назвати достатніми для потреб модернізації Збройних сил України. Друге... ми бачимо продовження цієї політики і після 2010 року... І ще один чинник, фактично керівництво Міністерства оборони під час президентства Януковича та керівництво Генерального штабу прийняло всі необхідні управлінські рішення, щоб фактично унеможливити єдиний центр управління військами".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

РФ знову обстрілює Україну, кілька груп ракет зафіксовано у східних і південних областях

Унаслідок нічного ракетного удару по лікарні в Харкові постраждала пацієнтка

Ізраїль готовий дати "останній шанс" переговорам для угоди з ХАМАС щодо заручників

SpaceX розраховує зробити місячну ракету Starship повністю багаторазовою до кінця 2025 року

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА