17:33 04.02.2019

Генпрокуратура поки що не персоніфікує відповідальність екс-глав Міноборони за зниження обороноздатності України - Луценко

2 хв читати
Генпрокуратура поки що не персоніфікує відповідальність екс-глав Міноборони за зниження обороноздатності України - Луценко

 Генеральна прокуратура України поки що не персоніфікує відповідальність колишніх міністрів оборони України за зниження обороноздатності країни та фактичне роззброєння, зазначає генпрокурор Юрій Луценко.

"Сьогодні ми ще не готові говорити про персональну відповідальність кожного з міністрів оборони, начальників Генштабу, їхніх підлеглих", - сказав Ю.Луценко журналістам у понеділок після засідання тимчасової слідчої комісії (ТСК) Верховної Ради з розслідування розкрадань у Збройних силах України (ЗСУ) та підриву обороноздатності держави в 2004-2017 роках.

Водночас генпрокурор нагадав, що вже повідомлено про підозру трьом колишнім міністрам оборони - Михайлу Єжелю, Павлу Лебедєву та Дмитру Саламатіну, яким інкримінується службова недбалість і державна зрада.

"Думаю, що слідство, яке зараз вже не у ГПУ, а у Державного бюро розслідувань, дасть законну оцінку протягом цього року та всім іншим учасникам цієї діяльності щодо фактичного роззброєння української армії", - наголосив генпрокурор.

Відповідаючи на запитання про те, чи можуть дії Генпрокуратури вплинути на рейтинг кандидата в президенти України Анатолія Гриценка, генпрокурор сказав: "Якби я хотів вплинути хоч якимось чином на Гриценка як на кандидата в президенти, я сьогодні на екран вивів би накази та листи з його підписом (під час засідання комісії з розслідування розкрадань в МО - ІФ), а я цього не зробив і не робитиму. Тому що вважаю неприпустимим обговорювати його діяльність у відкритому ефірі. Це питання слідчих".

Також Ю.Луценко додав: "кандидатство кого-небудь не може бути перешкодою для слідства".

На засіданні ТСК генпрокурор закликав народних депутатів не навішувати ярлики керівникам Міноборони, які можуть стати фігурантами кримінальних проваджень.

Ю.Луценко пояснив, що за процедурою міністр оборони формував списки надлишкового майна, які подавав на розгляд Кабінету Міністрів. Уряд затверджував рішення і делегував право реалізації цього майна.

За словами генпрокурора, надлишки майна реалізовувалися підприємствам "Укроборонпрому", які після технічних робіт передавали таке майно спеціальним уповноваженим на зовнішньоекономічну діяльність суб'єктів.

"Лише коли аудит підрахує різницю принесених до бюджету коштів від реалізації цього майна "Укрспецекспортом" та іншими шанованими організаціями, а також ринкової вартості цього майна, якщо там буде дисбаланс - а ми припускаємо, що він є - тоді настане збиток. І лише цей збиток можна пред'являти посадовим особам", - сказав генпрокурор.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА