13:35 07.02.2019

Влада Києва схвалила реставрацію згорілої будівлі Центрального гастроному на Хрещатику під торговий комплекс

3 хв читати
Влада Києва схвалила реставрацію згорілої будівлі Центрального гастроному на Хрещатику під торговий комплекс

Консультативна рада департаменту охорони культурної спадщини Київської міськдержадміністрації схвалила архітектурну концепцію, що передбачає реставрацію будівлі колишнього столичного Центрального гастроному за адресою вул. Хрещатик, 40/1 під торговий комплекс із закладами обслуговування населення.

Згідно з інформацією, наданою агентству "Інтерфакс-Україна" в департаменті охорони культурної спадщини КМДА, у листопаді 2018 року його консультативна рада розглянула проект першочергових протиаварійних робіт на зазначеному об'єкті, що є пам'ятником архітектури і містобудування місцевого значення, і згодом схвалила його. Замовником робіт виступило ТОВ "АБ Інвестиції і розвиток". Тоді ж було розглянуто та схвалено для подальшого доопрацювання архітектурну концепцію "Реставрація майнового комплексу під торговий центр із закладами обслуговування населення на вул. Хрещатик, 40/1 у Шевченківському районі Києва". Консультативна рада зобов'язала виконавця робіт знизити можливий негативний вплив під час проведення робіт на розташовані поруч об'єкти культурної спадщини.

ТОВ "АБ Інвестиції і розвиток" створено в 2006 році. Згідно з даними Єдиного держррестру, учасниками ТОВ виступає Golden Rock Capital Ltd (100%, Лондон). Кінцевим бенефіціаром зазначено Андреа Міхалідеса Нікоса. Розмір статутного капіталу ТОВ становить 40,3 млн грн.

Як повідомлялося 20 червня 2018 року о 16:57 до поліції надійшло повідомлення про задимлення на даху колишнього Центрального гастроному на вул. Хрещатик Шевченківського району столиці.

За інформацією прес-служби ДСНС, пожежу ліквідовано о 21:04 вівторка. Орієнтовна площа пожежі сстановила до тисячі кв. м. Вогонь знищив другий і третій поверхи приміщення колишнього Центрального гастроному, а також пошкодив перекриття будівлі.

Триповерхову будівля на вул. Хрещатик, 40/1 побудовано архітектором Володимиром Ніколаєвим в 1873-74 рр. Після Другої Світової війни у ній відкрився Центральний гастроном. У 1970-х роках було заплановано реконструкцію кварталу, що передбачала знесення будівлі, але його вдалося відстояти, а в 1994 році будинок було визнано пам'яткою архітектури.

У 2000-х роках будівлю було звільнено від жителів і орендарів і завішено банером. У 2008 році "АБ Інвестиції і розвиток" виступило замовником будівництва 10-поверхового торгово-офісного комплексу в рамках реставрації Центрального гастроному на вул. Хрещатик, 40/1 у Києві. Проект представила проектна організація ТАМ "Микола Дьомін".

Згідно з планом, загальна площа комплексу мала складатися з 15,6 тис. кв. м, цьому торгово-офісна складова комплексу - 7 тис. кв. м, заклад громадського харчування - 2 тис. кв. м. Згідно з проектом, перший поверх будівлі буде технічним, на дев'яти поверхах розташовуватимуться торгово-офісні приміщення. Крім того, проект передбачає відкриту автостоянку на 160 машиномісць. Будівництво було заплановано на 2008-2011 рр.

Члени містобудівної ради запропонували замовнику доопрацювати архітектурне рішення з урахуванням збереження фасадної стіни будівлі.

За інформацією з відкритих джерел, у 2007 році Київська міськрада передала в оренду на один рік з умовою подальшого викупу компанії "АБ Інвестиції і розвиток" земельну ділянку площею 0,15 га на перетині вулиць Хрещатик і Богдана Хмельницького в Шевченківському районі, на якому розташовано центральний гастроном, для його реставрації. Київрада також дозволила надбудову торгово-офісного комплексу над будівлею.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА