14:40 07.02.2019

ВР ввела процедуру врегулювання заведених АМКУ справ і механізм зниження штрафів

3 хв читати
ВР ввела процедуру врегулювання заведених АМКУ справ і механізм зниження штрафів

Антимонопольний комітет України (АМКУ) зможе застосовувати процедуру врегулювання у справах про антиконкурентні узгоджені дії, а також звільняти від штрафів або знижувати їхній розмір у вигляді заохочення за готовність учасників ринку повідомляти про такі дії.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", відповідний закон про забезпечення принципів процесуальної справедливості та підвищення ефективності проваджень у справах про порушення законодавства про захист економічної конкуренції (№6746) Верховна Рада ухвалила в четвер 248 голосами.

"Процедура врегулювання спору дає змогу Антимонопольному комітету швидше завершити розгляд справи, а потім вивільнити свої робочі ресурси на інші справи..., а відповідач, у свою чергу, отримає фіксоване в законі пом'якшення відповідальності у вигляді зменшення розміру штрафу", - пояснила під час подання документа один із його авторів Вікторія Пташник.

Вона зазначила, що цей процесуальний інститут застосовується в багатьох європейських країнах ЄС і в США та є одним із найбільш ефективних інструментів розслідування справ у картелі.

Згідно з ухваленим документом, ініціатором застосування нової процедури виступає відповідач на ранніх етапах розслідування, а в разі укладення угоди про врегулювання її затверджує господарський суд. Юридичне управління ВР вказало на невідповідність цієї норми Господарському кодексу України, заявивши про необхідність доопрацювання документа.

В.Пташник уточнила, що підготовка до впровадження цієї процедури потребує часу, тому закон вводить її з початку 2020 року, тоді як інші норми ухваленого закону набудуть чинності через три місяці після його публікації.

Голова профільного парламентського комітету Андрій Іванчук зазначив, що в законі також введено нову статтю, яка детально прописує підстави і порядок звільнення від відповідальності й зменшення розміру штрафів за вчинення антиконкурентних дій. Зокрема, "особа, яка вчинила антиконкурентні узгоджені дії... звільняється від відповідальності... якщо вона раніше інших учасників цих дій добровільно повідомила Антимонопольному комітету України про такі дії, звернувшись із заявою про звільнення від відповідальності", - йдеться в документі.

Інші учасники такої змови в цьому разі можуть розраховувати на зниження штрафів, розмір яких прив'язаний до черговості добровільної "здачі" їх АМКУ: перший отримає знижку в 50%, другий - 30% і третій - 20%.

Водночас визначено, що АМКУ не розглядає заяви про зменшення розміру штрафу, отримані після направлення особам, які беруть участь у справі, подання з попередніми висновками.

В.Пташник зазначила також, що ухвалений документ підтримали Європейська бізнес асоціація та Американська торговельна палата. За її словами, крім зазначених вище новел, закон дає АМКУ інструменти для розслідування та завершення позитивного розгляду небезпечних порушень у сфері конкуренції, таких як картелі та зловживання монопольним домінуючим становищем.

Депутат додала, що, з іншого боку, вводяться чесні та прозорі правила для бізнесу і встановлюються чіткі процесуальні правила, щоб учасники бізнесу (відповідачі) могли захищатися від можливих зловживань із боку АМКУ. Також пропонується закріпити процесуальні права суб'єктів господарювання, що беруть участь у справах. Зокрема, чіткіше прописано такі права, як знайомитися зі справами та копіювати їхні матеріали, і вперше надано право заявляти відвід держуповноваженим АМКУ або експерту.

Закон також вводить конкретні терміни розгляду комітетом справ про конкуренцію, які диференційовані від тяжкості цих справ. "Загальний термін розгляду справ має становити два роки. За такі небезпечні порушення, як картелі, ми пропонуємо п'ять років. А ті справи, які не потребують такого величезного терміну для їхнього розслідування, це справи, наприклад, про порушення у сфері концентрації або недобросовісної конкуренції, ми пропонуємо встановити один рік", - пояснила В.Пташник.

За її словами, передбачено одноразову процедуру продовження розгляду справ на шість місяців за зловживання з боку відповідачів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

Окупанти двічі обстріляли прикордонний Вовчанськ, поранено чоловіка

Зеленський із віцепрем'єром німецького уряду Габеком обговорив постачання ППО та спільні оборонні проєкти

Україна почала переговори з Чехією про укладення угоди з безпеки

Не лише Нідерланди готові просто зараз купити батарею Patriot для України - Кулеба

Столтенберг: У НАТО вже зібрали інформацію про наявні засоби ППО, зокрема Patriot, працюючи із союзниками над тим, щоб передислокувати ці системи в Україну

Швейцарія виділить 5 млрд франків на відновлення України

Рютте: Європейські країни, які мають Patriot, розглянуть власну потребу в цих системах із метою передачі їх Україні

Юрфірма "Ілляшев та Партнери" ініціювала антидемпінгове розслідування щодо імпорту в Україну сірників з Індії та Пакистану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА