17:07 07.02.2019

Глава МЗС Литви назвав чудовою новиною закріплення в Конституції України курсу на членство країни в НАТО та ЄС

2 хв читати
Глава МЗС Литви назвав чудовою новиною закріплення в Конституції України курсу на членство країни в НАТО та ЄС

Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс вітає закріплення в Конституції України курсу на членство країни в НАТО та Європейському Союзі.

"Чудові новини. Верховна Рада проголосувала за зміни до Конституції, які закріпили інтеграцію України в ЄС та НАТО. Це рішення втілює майбутній напрям, за який стояли люди на Майдані. Ми неухильно допомагаємо Україні безповоротно залишатися на євроатлантичному шляху", - написав глава МЗС Литви в мікроблозі в Twitter у четвер.

Верховна Рада в четвер, 7 лютого, затвердила в цілому ініційовані президентом зміни до Конституції України щодо курсу країни на членство в ЄС і НАТО (законопроект №9037).

Виступаючи перед парламентарями перед голосуванням, президент України Петро Порошенко висловив переконання, що Україна буде членом НАТО та ЄС.

Згідно з конституційними змінами, до повноважень Верховної Ради буде віднесено "реалізацію стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та Організації Північноатлантичного договору".

Президент України стане гарантом реалізації стратегічного курсу держави на членство держави в ЄС і НАТО. А Кабінет Міністрів, у свою чергу, повинен буде забезпечувати реалізацію стратегічного курсу на членство України в цих організаціях.

У преамбулі Конституції України буде закріплено, що Верховна Рада підтверджує "європейську ідентичність українського народу і незворотність європейського та євроатлантичного курсу України".

Крім того, з перехідних положень Основного закону буде виключено норму про те, що "використання існуючих військових баз на території України для тимчасового перебування іноземних військових формувань можливе на умовах оренди в порядку, визначеному міжнародними договорами України, ратифікованими Верховною Радою".

Закон про внесення змін до Конституції набуде чинності наступного дня після опублікування.

3 вересня 2018 року президент України вніс до Верховної Ради законопроект з конституційними змінами щодо курсу країни на членство в ЄС і НАТО.

22 листопада ВР прийняла в першому читанні президентський законопроект про внесення змін до Конституції щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі і НАТО. Таке рішення підтримали 311 народних депутатів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"ЖК "Воздвиженка" попросило владу втрутитися в ситуацію з АРМА щодо заміни управителя заарештованими активами

Мішель: лідери ЄС розуміють важливість поставити Україні більше боєприпасів і засобів ППО

Канада надасть Україні додатковий пакет підтримки у 2024 році - посол

Зеленський не виключає російських атак на українські АЕС і просить у членів Євроради засоби ППО

Законопроєкт, оприлюднений конгресменами, передбачає понад $60 млрд допомоги Україні та регіональним партнерам - посол

Україна може перемогти у війні, але потрібна прогнозована ритмічна підтримка - глава Мінфіну на круглому столі СБ і МВФ

Лідери ЄС заявляють про необхідність терміново поставити Україні засоби ППО - висновки Ради

Україні потрібен ефективний фінансовий щит - Зеленський у Світовому Банку

Єрмак переконаний, що у списку Time мають бути герої, які загинули за Україну і свободу

Зеленський виступив на засіданні Євроради та міністерській конференції Світового Банку

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА