08:59 08.02.2019

Контактна група щодо Венесуели полегшує власний венесуельський політпроцес

2 хв читати
Контактна група щодо Венесуели полегшує власний венесуельський політпроцес

Мандат Міжнародної контактної групи (МКГ) щодо Венесуели, розрахований на 90 днів, не визначає термінів підготовки нових президентських виборів, заявила голова дипломатії ЄС Федеріка Могеріні в Монтевідео.

"Ми не хотіли вступати в невизначений, необмежений процес. Під час створення цієї групи ми погодилися розглянути й оцінити результати нашої роботи, якщо такі будуть, протягом 90 днів і ухвалити рішення щодо подальших дій. Група може вирішити завершити свою діяльність ще раніше або продовжити її, якщо ми побачимо, що процес іде", - сказала вона, відповідаючи на запитання на прес-конференції в четвер в уругвайській столиці, де відбулася перша нарада МКГ на міністерському рівні.

За її словами, метою роботи із супроводження цього процесу є заходи щодо зміцнення довіри. При цьому вона наголосила, що це має бути "венесуельський процес, що повністю належить громадянам Венесуели".

Ф.Могеріні зазначила, що це передбачає обговорення таких питань, як "звільнення політв'язнів, зняття заборони з опозиційних політиків і політичних партій для обрання на державні посади; визнання та повагу конституційної ролі Національних зборів (...), її прерогатив і повноважень її членів; сприяння зовнішній допомозі для задоволення нагальних потреб населення (...), збалансований склад Національної виборчої ради, усунення перешкод на шляху рівної участі опозиційних політичних партій у виборах і скасування дискваліфікації лідерів опозиції, а також заохочення та допомога всім охочим вільно та повністю брати участь у виборах".

"Усі ці питання мають стати елементами обговорення. І коли ми говоримо про необхідність гарантій, це те, що ми маємо на увазі", - пояснила високий представник ЄС у закордонних справах.

Перед цим вона зачитала підсумковий документ МКГ, в якому йшлося про завдання "якнайкраще допомогти знайти мирний шлях до проведення нових президентських виборів" за всіх гарантій, передбачених конституцією.

"МКГ також визнала гуманітарну кризу, яка посилюється з кожним днем, охоплюючи мільйони венесуельців", - йшлося в документі.

"Із цією метою МКГ через співголів наради продовжить необхідні контакти з відповідними венесуельськими учасниками, а також із регіональними та міжнародними партнерами з метою: встановити необхідні гарантії для гідного довіри виборчого процесу в найкоротші терміни; забезпечити термінову доставку допомоги відповідно до міжнародних гуманітарних принципів", - оголосила Ф.Могеріні англійською текст, який також зачитав іспанською міністр закордонних справ країни - хазяйки зустрічі - Уругваю Родольфо Нін Новоа.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Німеччині заарештували російських диверсантів, які готували напади на маршрути доставки військової допомоги Україні

Російські дрони атакували автомобіль із хлібом у Чернігівській області, водій дістав контузії

ВАКС вирішив стягнути активи експрезидента "Мотор Січ" Богуслаєва

СБУ затримала помічника нардепа Шуфрича, який фінансував Росгвардію в Криму

Біля Дніпра дві пожежі після ракетного удару РФ, пошкоджений інфраструктурний об'єкт - ОВА

Боррель: Ми повинні дістати Patriot з ангарів, де вони стоять "про всяк випадок", і передати їх Україні

Сирський і головком Об'єднаних сил НАТО в Європі Каволі обмінялися думками щодо тактичної ситуації на полі бою

Останній дзвоник у школах Києва пролунає 31 травня

ЗСУ знищили низку об'єктів на військовому аеродромі в Джанкої - ГУР

Ворог намагається захопити Часів Яр, закидає місто КАБами й не зважає на свої втрати - ОСУВ "Хортиця"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА