19:02 09.02.2019

Суд скасував постанову НАБУ про закриття справи щодо Гройсмана і членів Кабміну

3 хв читати
Суд скасував постанову НАБУ про закриття справи щодо Гройсмана і членів Кабміну

Солом'янський районний суд м.Києва скасував постанову Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) про закриття кримінальної справи стосовно прем'єр-міністра Володимира Гройсмана України та членів Кабміну про зловживання владою і службовим становищем.

Згідно з визначенням суду від 4 лютого 2019 року, оприлюдненим в Єдиному держреєстрі судових рішень, до слідчого судді надійшла скарга з проханням скасувати постанову старшого детектива НАБУ про закриття кримінального провадження від 21 вересня 2018 року за ч.1 ст.364 Кримінального кодексу України (зловживання владою або службовим становищем) в зв'язку з відсутністю складу злочину в діяннях прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана і членів Кабінету міністрів під час голосування за прийняття постанови уряду №662 від 22 вересня 2016 року "Деякі питання виплати пенсій, грошової допомоги та заробітної плати працівникам бюджетних установ".

Заявник, ім'я якого не називається, вважає постанову детектива НАБУ про закриття справи незаконною і передчасною, а тому просить про її скасування.

Позивач посилається на те, що детектив НАБУ до прийняття постанови про закриття справи не вчинив жодної процесуальної дії із встановлення кількості застосувань в Україні положення п.19 "Порядку виплати пенсій та грошової допомоги через поточні рахунки в банках", затвердженого постановою Кабінету Міністрів України №662 від 22 вересня 2016 року. Також він зазначає, що детектив не дослідив усіх обставин кримінального провадження.

Згідно мотивувальної частини ухвали суду, в своєму рішенні про закриття справи детектив НАБУ посилається на те, що постановою Київського апеляційного адміністративного суду від 4 вересня 2018 року визнано протиправним і недійсним з моменту прийняття постанови в частині положення п.19 Порядку про те, що помилково зараховані на поточні рахунки суми пенсій на вимогу органів Пенсійного фонду повертаються на рахунки, з яких проводилося фінансування. В ході досудового розслідування не встановлено кваліфікаційних ознак суб'єктивної сторони злочину. Таким чином, детектив зробив висновок, що отримані за результатами розслідування відомості як прямо, так і опосередковано не підтверджують існування обставин, що підлягають доказуванню в кримінальному провадженні за ч.1 ст.364 Кримінального кодексу України (зловживання владою або службовим становищем).

Однак позивач стверджує, що детектив під час досудового розслідування обмежився лише його допитом у якості свідка, а постанова про закриття справи не мотивована - в ній не сказано, які саме обставини вказував заявник у своєму повідомленні, і такі обставини були встановлені під час досудового розслідування , які спростовують зазначені в повідомленні доводи.

Солом'янський райсуд Києва своєю ухвалою задовольнив скаргу позивача і скасував постанову старшого детектива НАБУ про закриття кримінального провадження від 21 вересня 2018 року. Постанова оскарженню не підлягає.

Як повідомлялося, 22 вересня 2016 року Кабмін прийняв постанову №662, якою затвердив "Порядок виплати пенсій та грошової допомоги через поточні рахунки в банках". У п.19 цього порядку вказувалося, що "помилково зараховані на поточні рахунки суми пенсій і грошової допомоги зараховуються в рахунок наступних виплат або на вимогу органів Пенсійного фонду та органів соціального захисту населення повертаються на рахунки, з яких проводилося фінансування".

4 вересня 2018 року Київський апеляційний адмінсуд визнав протиправним і недійсним з моменту прийняття положення пункту 19 "Порядку виплати пенсій та грошової допомоги через поточні рахунки в банках" постанови Кабміну України від 22.09.2016 року №662 "Деякі питання виплати пенсій, грошової допомоги та заробітної плати працівникам бюджетних установ".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Чергову партію українського зерна доправлено до Судану - Зеленський

Команда Трампа готує пропозиції для послаблення незалежності ФРС - WSJ

СБУ і Нацполіція затримали в трьох областях України торговців трофейною зброєю

Міністра Сольського звільнили з-під варти, він знову виконує свої обов'язки

До Києва прибула новопризначена глава МЗС Латвії

В Україну повернули тіла 140 загиблих захисників - Координаційний штаб

У ніч на суботу на більшій частині України невеликі дощі, у Житомирській і Вінницькій областях можливі заморозки на ґрунті

Роботу "Київтеплоенерго" заблоковано у зв'язку з черговими обшуками правоохоронців – компанія

Заступнику гендиректора "Росатому" повідомлено про підозру в розграбуванні ЧАЕС під час окупації

ДБР установило двох військових, які допомагали втекти підозрюваним у вбивстві поліцейського на Вінниччині

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА