08:58 11.02.2019

Нищук: Презентація України на престижних кінофорумах демонструє потенціал та багаті можливості нашої кіноіндустрії

3 хв читати
Нищук: Презентація України на престижних кінофорумах демонструє потенціал та багаті можливості нашої кіноіндустрії

Міністр культури України Євген Нищук упевнений, що представлений Український національний стенд на кінофестивалі Berlinale - Berlin International FilmFestival найяскравіше презентує розвиток і потенціал вітчизняної кіноіндустрії.

"Презентація України на такому престижному та найбільш відвідуваному кінофорумі світового значення, як Берлінале, є надзвичайно важливою, оскільки це яскрава можливість продемонструвати потенціал та багаті можливості нашої кіноіндустрії, нашу відкритість до співпраці та прагнення до подальшого розвитку. Завдяки спільним зусиллям держави і кіноіндустрії цього року ми маємо великий і яскравий стенд. Окрім того, цього року ми фільм спільного виробництва Польщі, Великої Британії та України в основному конкурсі і всі шанси на перемогу. Я радий, що завдяки спільній роботі уряду, всіх державних інституцій та партнерів із кінобізнесу український кінематограф демонструє такий потужний розвиток", - наведено слова Є.Нищука в прес-релізі міністерства в понеділок уранці.

Як повідомляється в документі, Український національний стенд під традиційним слоганом UkraineIsYourDestination на 69-му кінофестивалі Berlinale - Berlin International FilmFestival представлений з айдентикою за мотивами творів української народної художниці Марії Примаченко (автор дизайну Кирило Чичкан).

"Упродовж усіх фестивальних днів діятиме майданчик для окремих презентацій і зустрічей з іноземними партнерами, підготовлено каталог "Українські фільми 2018/2019" і презентаційний ролик українських фільмів, завершених виробництвом у 2018 році за державної підтримки, а також презентаційний матеріал про локації, сервіси, умови і можливості створення кіно у копродукції з Україною та промо-матеріалами окремих національних фільмів і студій", - йдеться в листі.

У міністерстві уточнили, що Український стенд розташований у готелі Marriott під номером 118.

В інформації також зазначено, що організаторами Українського стенда на Європейському кіноринку стали Державне агентство України з питань кіно спільно з Асоціацією кіноіндустрії України, за підтримки Української кіноасоціації та Українського культурного фонду. На організацію національного стенда виділено 1,16 млн грн. Крім того, двох українських кінематографістів - Аліну Горлову та Нікона Романченка - відібрано для участі в щорічному форумі Berlinale Talents, що є індустріальною платформою Берлінського міжнародного кінофестивалю для 250 молодих перспективних представників галузі.

"Центральною подією представлення національного стенда стане світова прем'єра у рамках основної конкурсної програми Берлінале створеного в копродукції України, Польщі та Великої Британії за підтримки Держкіно України історичного трилера Агнешки Голланд "Гарет Джонс", - йдеться в повідомленні.

Як повідомлялося, теми, порушені у фільмі основного конкурсу Берлінале "Гарет Джонс" про Голодомор в Україні в 1930-х роках, актуальні й нині, вважає режисер картини А.Голланд.

"Це складний фільм для екранізації. Коли я почитала сценарій, мене вразила його актуальність, подання матеріалу, сюжет і сама тема. Голодомор - один із жахливих злочинів людства в XX столітті, створених людьми або режимом, якщо хочете. Для мене робота над проектом була моральним обов’язком і відповідальністю", - сказала вона на прес-конференції в неділю.

Режисер наголосила, що картина також порушує питання, що для сучасної людини означають медіа. "А також який порядок денний у медіа, що ми можемо сказати про фейк-новини або пропаганду, яку легко поширювати у поділеному світі. Я вважаю, що без вільних медіа не може бути демократії", - сказала А.Голланд.

Польська картина "Гарет Джонс", що увійшла до основного конкурсу Берлінале та була знята в копродукції з Великою Британією та Україною, заснована на реальній історії. У центрі сюжету - валлійський журналіст Гарет Джонс, який приїжджає до СРСР у 1930-ті роки, щоб узяти інтерв'ю в Йосипа Сталіна. Згодом він їде на південь країни і стає свідком Голодомору. Пізніше, попри загрозу власному життю, Г.Джонс пише статтю про жахіття, свідком яких він став. У цей же час письменник Джордж Орвелл, вразившись історією журналіста, розпочинає роботу над повістю "Колгосп тварин".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА