08:08 12.02.2019

У НАКО пропонують кандидатам в президенти України взяти участь в опитуванні про корупцію в оборонній сфері з публічним порівнянням відповідей

2 хв читати
У НАКО пропонують кандидатам в президенти України взяти участь в опитуванні про корупцію в оборонній сфері з публічним порівнянням відповідей

Незалежний антикорупційний комітет з питань оборони (НАКО) запустив онлайн-платформу з опитування кандидатів на пост президента України щодо корупції в секторі безпеки і оборони.

"Ми запускаємо інтерактивний сайт, де ми всі відповіді кандидатів будемо оприлюднювати в міру надходження ... буде цікаво проаналізувати і зробити аналітичний матеріал про те, як розділилися між собою кандидати, їх позиції. Це буде можливість якісного аналізу перед президентськими виборами", - сказала генеральний секретар НАКО Олена Трегуб в ході прес-конференції в Києві.

Під час заходу експерти представили список з 7 питань, отриманих кандидатами на пост президента, і онлайн-платформу, де оприлюднять їх відповіді. У Комітеті також закликали кандидатів відповісти на вислані їм питання.

У НАКО відзначили, що мета проекту полягає в тому, щоб кожен кандидат поінформував суспільство про свою позицію у зазначеній сфері. При цьому, на думку ініціаторів опитування, запропонований формат, який дає можливість усім кандидатам відповідати на одні і ті самі питання, дозволить порівняти відповіді, і сприятиме публічній дискусії.

Зокрема, кандидатів просять висловити думку про те, якою мірою корупція в секторі оборони є перешкодою євроатлантичній інтеграції України, і в разі обрання, якими будуть їхні кроки щодо її подолання.

Також поставлено питання, чи вважають кандидати, що необхідно надавати більше доступу до інформації в сфері оборони, і якщо так, то як вони пропонують це робити.

Крім цього, пропонується відповісти на питання, як учасники виборчого процесу пропонують зменшувати корупцію в сфері оборонних закупівель; які заходи вони планують зробити, щоб забезпечити ефективне управління ДК "Укроборонпром"; як вони мають намір вирішувати проблему нелегальної торгівлі з непідконтрольними владі України територіями (Донбас і Крим); чи вважають вони проблемою корупцію та неефективне управління землями Міноборони, і які перші найважливіші кроки планують здійснювати в цьому напрямку.

Крім того, кандидатів запитали, як вони діятимуть задля вирішення проблеми із забезпеченням житлом військовослужбовців.

У НАКО очікують, що кандидати нададуть свої відповіді до 22 лютого, всі відповіді будуть оприлюднюватися в міру їх надходження.

За словами співголови НАКО Володимира Огризка, увага до теми оборони і безпеки в рік виборів є дуже важливою. "Я думаю, ця ініціатива дуже своєчасна. Ми хочемо, щоб всі кандидати дали відповіді на ці питання", - сказав він.

Окрім того, В.Огризко зазначив, що на підставі аналізу відповідей пізніше буде надано публічну оцінку.

НАКО є спільною ініціативою Програми протидії корупції в сфері безпеки і оборони міжнародної неурядової організації Transparency International - Великобританія (TI-DSP) і Transparency International Україна (ТІ Україна).

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА