07:40 13.02.2019

Країни ЄС на скликаному РФ засіданні РБ ООН щодо Донбасу закликали Москву припинити підживлювати конфлікт

2 хв читати
Країни ЄС на скликаному РФ засіданні РБ ООН щодо Донбасу закликали Москву припинити підживлювати конфлікт

Країни-члени Євросоюзу напередодні скликаного з ініціативи Росії засідання Ради безпеки ООН щодо конфлікту на Донбасі виступили зі спільною заявою на підтримку незалежності та територіальної цілісності України, а також закликали РФ припинити підживлювати цей конфлікт.

"Ми, як держави-члени Європейського Союзу, повністю підтримуємо незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України в межах міжнародно визнаних кордонів", - йдеться в заяві, яку перед початком засідання Радбезу ООН у вівторок зачитав від імені Великобританії, Франції, Німеччини, Бельгії та Польщі, Італії, Нідерландів і Швеції заступник постпреда Великобританії в ООН Джонатан Ален.

"Ми закликаємо Росію негайно припинити розпалювати конфлікт, надаючи фінансову та військову підтримку збройним формуванням, і ми як і раніше глибоко стурбовані інформацією про присутність російської військової техніки і персоналу в районах, які нині не перебувають під контролем уряду України", - йдеться в документі.

Країни-члени ЄС також рішуче засудили загрози і обмеження для Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, що зберігаються, і які відбуваються переважно в непідконтрольних українській стороні районах Донбасу.

"Спеціальна моніторингова місія повинна мати безпечний, надійний, безумовний і безперешкодний доступ по всій Україні", - підкреслюється в заяві.

Крім цього, ці держави закликали український уряд продовжувати реалізацію реформ, запевнивши, що будуть продовжувати підтримувати владу України на цьому шляху, як на двосторонній основі, так і через ЄС, і в інших міжнародних інститутах.

Згодом, уже в ході засідання Радбезу ООН, представники країн-членів ЄС, що взяли участь в ньому, озвучували викладені в цій заяві тези, доповнюючи їх констатацією невиконання Росією взятих на себе зобов'язань у рамках Мінських домовленостей.

Зокрема, дипломати констатували недотримання Росією угоди про припинення вогню на Донбасі, блокування в рамках Тристоронньої контактної групи питання про звільнення незаконно утримуваних, засуджених і заарештованих Росією громадян України та проведення в порушення угод нелегітимних "виборів" в окремих районах Донецької і Луганської областей.

"Росія може використовувати свій значний вплив на підтримуваних нею сепаратистів, щоб спонукати їх виконувати свої мінські зобов'язання. Замість цього Росія розпалює конфлікт, поставляючи зброю і особовий склад збройних формувань", - сказав під час засідання Дж.Ален.

Він зазначив, що агресія РФ проти України не обмежується Донбасом і Кримом, оскільки Росія намагається зруйнувати Україну при першій-ліпшій можливості.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США готуються підписати контракти на озброєння для України на $6 млрд

"Укрзалізниця" тимчасово змінить рух приміських потягів через обстріл Харківщини

Україна і Японія обговорили створення спецтрибуналу для РФ за воєнні злочини

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

ЗС України відбили 82 атаки окупантів за добу на семи напрямках

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА