09:01 13.02.2019

Ченці з Долини Полеглих допустять ексгумацію останків Франко лише з дозволу Ватикану

2 хв читати
Ченці з Долини Полеглих допустять ексгумацію останків Франко лише з дозволу Ватикану

Абат Філіп Дюпон, який є головною духовною особою в монастирі бенедиктинців, розташованому на території меморіального комплексу Долини Полеглих поблизу Мадрида, заявив іспанським журналістам, що з питання перепоховання останків колишнього керівника країни Франсіско Франко він підкориться лише волі Ватикану.

Напередодні уряд Іспанії попередив ченців-бенедектинців, які керують меморіальним комплексом у Долині Полеглих, про можливість застосування до них заходів юридичного характеру в разі, якщо вони будуть чинити перешкоди ексгумації останків Франко.

За даними іспанської преси, "уряд залишає за собою право застосувати всі наявні в його розпорядженні законні інструменти для того, щоб виконати демократичний мандат, виданий Верховним судом".

Тим часом, як повідомляють іспанські ЗМІ, тема ексгумації останків Франко піднімалася минулого року на зустрічі, в якій взяли участь іспанський уряд і Ватикан. На ній державний секретар Святого Престолу П'єтро Паролін запевнив, що Римсько-Католицька церква не буде виступати проти ексгумації останків Франко.

Раніше цього тижня іспанський уряд надав родині Франко двотижневий термін, за який родичі мають вирішити, де вони планують перезахоронювати останки колишнього керівника Іспанії.

В уряді Іспанії заявили, що відповідно до прийнятої постанови ексгумація останків Франко буде проведена за згодою його сім'ї або без неї, при цьому пообіцяли провести цю процедуру з повагою і гідністю.

В кінці вересня 2018 року іспанські ЗМІ повідомляли, що внуки Франко попросили Мін'юст Іспанії дозволити перепоховати каудильйо в крипті собору Альмудена в Мадриді, проте уряд в цьому відмовив, пославшись на ситуацію із "забезпеченням безпеки".

Також родичі просять, щоб перепоховання відбулось з військовими почестями.

Представники соціалістів, які виступали за перепоховання останків Франко, раніше заявляли, що Долина Полеглих, де він зараз похований, має стати місцем примирення після кровопролитної громадянської війни, а не місцем поклоніння диктатору.

Долина Полеглих - це меморіальний комплекс неподалік від Мадрида, побудований у 1940-1959 рр. в тому числі з використанням праці політичних в'язнів. На території комплексу поховані останки майже 34 тис. жертв з обох сторін громадянської війни в Іспанії - і республіканців, і фалангістів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА