20:53 13.02.2019

Україна наполягає на синхронному доступі лікарів до Гриба і Вишинського

2 хв читати
Україна наполягає на синхронному доступі лікарів до Гриба і Вишинського

Доступ лікарів до обвинуваченого в Україні в державній зраді керівника "РИА Новости-Україна" Кирила Вишинського і до обвинуваченого в РФ українця Павла Гриба має бути синхронним, заявила уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

Як написала омбудсмен на своїй сторінці в соцмережі Фейсбук в середу, в Брюсселі вона зустрілася з директором Європейської служби зовнішньої дії з роботи з державами Східного партнерства та РФ Люком Девінем.

"Люк Девінь повідомив мені, що недавно його представники зустрілися з уповноваженим з прав людини в РФ Тетяною Москальковою. Під час зустрічі йшлося про можливість доступу лікарів до Кирила Вишинського, який підозрюється в державній зраді. Українська сторона готова забезпечити ці умови тільки при можливості синхронного доступу лікарів до українського політв'язня Павла Гриба, який знаходиться у надкритичному стані", - написала Л.Денісова.

Український омбудсмен також запевнила, що під час бесіди з Л.Девінем і начальником відділу РФ Європейської служби зовнішньої дії з роботм з державами Східного партнерства та РФ Дірком Шубелем, європейські дипломати запевнили, що у ЄС чітка позиція щодо українських військовополонених.

"Вони переконані, що наші моряки мають право на захист відповідно до норм міжнародного гуманітарного права. Також очікують від РФ надання належної медичної допомоги пораненим і безперешкодного доступу до них консульських співробітників", - зазначила Людмила Денісова.

19-річний П.Гриб був затриманий 24 серпня 2017 року під час відвідин Білорусі. Пізніше стало відомо, що він знаходиться в слідчому ізоляторі в Краснодарі.

У Росії П.Гриба обвинуватили в сприянні в терористичній діяльності. Справу П.Гриба передали для розгляду в Північно-Кавказький окружний військовий суд, він був етапований з Краснодара в Ростов-на-Дону. Судові слухання почалися в липні 2018 р., підсудний заперечує обвинувачення. У листопаді Північно-Кавказький окружний військовий суд продовжив арешт П.Гриба до 24 квітня 2019 року.

30 січня 2019 року голова МЗС України Павло Клімкін заявив, що стан здоров'я П.Гриба критичний, до того ж за час перебування в СІЗО в українця з'явилися "нові складні захворювання".

Київ вимагає надати П.Грибу необхідну медичну допомогу.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

Країни G7 заявили про рішучість посилити протиповітряну оборону України

Посол України в США: Сподіваємося, що правки, які зменшують або виключають допомогу Україні, будуть відхилені

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА