08:01 14.02.2019

Проїзд у всіх видах муніципального транспорту Києва можна оплатити е-квитком

3 хв читати
Проїзд у всіх видах муніципального транспорту Києва можна оплатити е-квитком

Оплатити проїзд у муніципальному транспорті Києва дозволено за допомогою єдиного електронного квитка, який продається в касах 10 станцій столичного метрополітену, а також за допомогою "картки киянина", повідомили в Київській міськдержадміністрації.

"Уже сьогодні оплатити проїзд в будь-якому комунальному громадському транспорті можна за допомогою єдиного квитка, транспортної картки Kyiv Smart Card, Картки киянина, паперового квитка з QR кодом або QR коду, згенерованого в кабінеті киянина", - йдеться в повідомленні на сайті мерії в середу.

Як повідомив директор Департаменту інформаційно-комунікаційних технологій КМДА Юрій Назаров, відповідаючи на питання журналістів, для того, щоб здійснити оплату в салоні наземного транспорту потрібно піднести картку або квиток до валідатора, а в метрополітені - до зчитувального пристрою на турнікеті.

За його словами, на сьогодні набули і користуються транспортною карткою Kyiv Smart Card вже близько 2 тис. киян.

"Станом на 13 лютого 2019 весь наземний муніципальний транспорт уже обладнаний бортовими комп'ютерами і валідаторами. Валідаторами обладнані 1326 одиниць наземного транспорту. У 68 вестибюлях київського метрополітену модернізовано 76 турнікетів - вони позначені написом Kyiv Smart Card. Згодом до оплати проїзду ми плануємо підключити і розрахунок банківською карткою", - зазначив Ю.Назаров.

Він розповів, що придбати Kyiv Smart Card вже можна на станціях метро "Хрещатик", "Театральна", "Майдан Незалежності", "Академмістечко", "Лісова", "Арсенальна", "Теремки", "Видубичі", "Сирець" і "Почайна".

Продажі на інших станціях метро планують почати найближчим часом. Наразі поповнити карту можна в Особистому кабінеті киянина (https://my.kyivcity.gov.ua/), в касах зазначених десяти станцій метрополітену та в боксах самообслуговування Ibox. Згодом придбати і поповнити транспортну карту буде можливо в терміналах самообслуговування, розташованих у всіх вестибюлях КП "Київський метрополітен" і на станціях швидкісного трамвая, касах Т-кіосків, окремо поповнити - в мобільному додатку Kyiv Smart City, терміналах 2click, на сайтах iPay і Portmone.

"А ось пільговики мають оформити "Муніципальну "Картку киянина". Її можуть отримати ті, у кого є пільги на виплати з бюджету Києва, хто офіційно працевлаштований в столиці, переміщені особи, які стоять на обліку в Києві, учні шкіл та вузів, а також їхні батьки та опікуни. Для отримання картки необхідно подати заявку в банк учасника проекту - АТ "Ощадбанк" і надати пакет документів: паспорт, ідентифікаційний код, документи, що підтверджують право на отримання картки, документ про надання пільг (при наявності). Підкреслюю, що під час валідації пільговиками в транспорті картки киянина - гроші за проїзд не стягуються", - пояснив Ю.Назаров.

Він додав, що валідація картки киянина необхідна для обліку кількості пільгових перевезень. Так, за словами директора Департаменту інформаційно-комунікаційних технологій КМДА, до лютого 2019 було провалідовано 1,7 млн пільгових перевезень. За допомогою транспортної карти було здійснено більше 7 тис. платних перевезень.

Перевіряють факт оплати пасажиром транспортної послуги контролери за допомогою спеціального приладу інспекції. Так, при здійсненні контролю оплати проїзду контролер переводить систему і транспортні термінали в режим контролю і спеціальним приладом перевіряє факт оплати пасажиром транспортної послуги перевізника.

"Коли ви підносите карту до валідатора, ви отримуєте повідомлення, що прохід дозволений і ви можете скористатися послугами транспорту після того, як ви "завалідувались". Є група контролерів, у них є зчитувальні пристрої, вони заходять в транспортний засіб (наразі блокується бортовий комп'ютер і, звичайно, валідатори), беруть вашу картку, підносять до зчитувального пристрою, і стає зрозумілим, ви оплатили поїздку чи ні", - пояснив Ю.Назаров.

Як підкреслив директор Департаменту, дослідну експлуатацію електронного квитка планують закінчити восени 2019, до того ж часу пасажири можуть користуватися і жетонами, і талонами для проїзду в наземному транспорті.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Міноборони України ініціювало законодавче визначення поняття "кібервійна"

У Запоріжжі ще 24 освітні заклади перейдуть на змішану форму з 1 квітня

Сирський обговорив із головою Об'єднаного комітету начштабів США Брауном потреби ЗСУ та стратегічні питання

Українська авіація за добу завдала ударів по 14 місцях скупчення окупантів та їхньої техніки

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 77 авіаударів по Україні, обстріляли близько 100 міст і сіл

Житель Вовчанська загинув унаслідок пожежі, спричиненої ворожим обстрілом

Генштаб: ЗС України відбили за добу на новопавлівському напрямку 13 атак окупантів, на бахмутському - 11

Посли G7 стежать за відбором нового керівництва ВККС

Зеленський обговорив із делегацією групи Європарламенту Renew Europe військову допомогу та євроінтеграцію України

Засновника криптобіржі FTX Сема Бенкмана-Фріда засуджено до 25 років в'язниці

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА