15:06 15.02.2019

Двох українців депортували з Казахстану за надуманим приводом, МЗС України направило ноту

3 хв читати
Двох українців депортували з Казахстану за надуманим приводом, МЗС України направило ноту

Українців Людмилу Волошину та Валерія Явтушенка депортували з Казахстану через втручання в справу над Айгуль Акбердієвою, повідомила волонтер Італійської федерації з прав людини (Federazione Italiana Diritti Umani) Наталія Панченко з посиланням на постанови суду.

Як розповіла Н.Панченко в п'ятницю на своїй сторінці в соцмережі Facebook, місія Federazione Italiana Diritti Umani (FIDU) - Comitato Italiano Helsinki діє в Казахстані безперервно з квітня 2018 року з метою моніторингу порушень прав людини під час мирних зібрань і судових засідань з політичних мотивів.

За її словами, в інших спостерігачів місії міграційна служба Казахстану кілька разів перевіряла документи (вони були такі самі, як і у Л.Волошиної та В.Явтушенка) і жодного разу не висловлювала ніяких претензій.

За словами Н.Панченко, в постановах казахстанського суду у справі Л.Волошиної та В.Явтушенка зазначено, що спостерігачі "якихось документів про прибуття до Казахстану щодо здійснення місії не пред'являли".

"Більше того, звинувачення нібито висувають за те, що в системі міграційної служби "Беркут" мета прибуття була вказана неправильно, але дані до цієї системи вносять працівники міграційної служби, і особа, яка перетинає кордон, їх не бачить, оскільки ця програма конфіденційна. Іноземець же під час в'їзду до Казахстану заповнює міграційну карту, в якій зазначає мету візиту в день приїзду. У Валерія Явтушенка цю карту забрали ще в суді і не повернули, Людмилі ж вдалося зробити фото своєї карти, де видно, що в день в'їзду до Казахстану вона чітко вказала свою мету перебування - "моніторингова місія FIDU". Запис у карті Валерія був ідентичним", - розповіла Н.Панченко.

Вона стверджує, що проблеми у спостерігачів почалися після суду над Айгуль Акбердієвою, де судді, незважаючи на тиск зверху, ухвалили правомірне рішення.

"Після цього на них почали тиснути, і спостерігачі це зафіксували. Вони зняли про це фото та відеоматеріали. Поспілкувалися із суддею, який відкрито заявив про тиск і передав їм докази. Людмила Волошина встигла опублікувати все це на своїй сторінці у Facebook, вписати у звіт та передати відео FIDU. Після цього спостерігачі і суддя вилетіли з міста Актау, де відбувався суд, до Астани для зустрічей із дипломатами європейських країн. В Астані буквально через декілька годин після поселення в готель Людмилу та Валерія затримали і похапцем «шили їм депортацію»", - повідомила правозахисниця.

За її словами, згаданого суддю, з яким спілкувалися спостерігачі, також затримали, і з ним працювали місцеві спецслужби.

Н.Панченко повідомила, що адвокати вже написали апеляційне оскарження на постанови казахстанського суду.

Вона також зазначила, що українського консула не пустили до затриманих спостерігачів.

"Міністерство закордонних справ України вислало дипломатичну ноту з цього приводу. FIDU та депутати Європарламенту вимагають від Казахстану пояснення ситуації. Але всі ці дії в такій країні, як Казахстан, на жаль, жодного результату не дадуть", - зазначила вона, наголосивши, що моніторингова місія не має наміру припиняти своєю роботу в Казахстані.

Як повідомлялося, в ніч на 15 лютого з Казахстану депортували двох українців Л.Волошину та В.Явтушенка, які працювали спостерігачами офіційної правозахисної місії Італійської федерації з прав людини - Comitato Italiano Helsink.

"Уночі без свідків і допусків адвокатів провели суди", - повідомила виданню hromadske.ua медіаексперт з безпеки журналістів Інституту масової інформації Ірина Земляна.

Про затримання громадян України стало відомо 14 лютого. Представниця Інституту масової інформації припустила, що ймовірною причиною затримання українців могло стати те, що нещодавно суддя в Казахстані ухвалив виправдувальний вирок в одній із політичних справ, після цього його почали переслідувати, українським спостерігачам вдалося поспілкуватися з цим суддею.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Команда Трампа готує пропозиції для послаблення незалежності ФРС - WSJ

СБУ і Нацполіція затримали в трьох областях України торговців трофейною зброєю

Міністра Сольського звільнили з-під варти, він знову виконує свої обов'язки

В Україну повернули тіла 140 загиблих захисників - Координаційний штаб

У ніч на суботу на більшій частині України невеликі дощі, у Житомирській і Вінницькій областях можливі заморозки на ґрунті

Роботу "Київтеплоенерго" заблоковано у зв'язку з черговими обшуками правоохоронців – компанія

Заступнику гендиректора "Росатому" повідомлено про підозру в розграбуванні ЧАЕС під час окупації

ДБР установило двох військових, які допомагали втекти підозрюваним у вбивстві поліцейського на Вінниччині

Просування російських військ на захід від Авдіївки пришвидшилося – британська розвідка

ТЧХУ та Мінсоцполітики підписали меморандум про співпрацю у сфері соціальних послуг

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА