12:34 18.02.2019

Апеляцію щодо "скіфського золота" розглядатимуть 11-12 березня - глава Мін'юсту України

2 хв читати
Апеляцію щодо "скіфського золота" розглядатимуть 11-12 березня - глава Мін'юсту України

Справу щодо експонатів "скіфського золота" розглядатимуть в апеляційній інстанції 11-12 березня, повідомив міністр юстиції України Павло Петренко.

"Ми виграли першу інстанцію в Амстердамі, де суд визнав, що ці цінності є українськими. 11-12 березня поточного року буде слухання в апеляційній інстанції", - сказав міністр журналістам у Києві в понеділок.

За його словами, у Мін'юсту є чітка юридична позиція в цій справі і він розраховує на рішення на користь України.

Представляти українську сторону в суді буде сам П.Петренко.

Як повідомлялося, виставка "Крим - золотий острів у Чорному морі" в музеї Аллард Пірсона була сформована з колекцій п'яти музеїв, один з яких розташований у Києві, чотири - в Криму. Оскільки Нідерланди не визнали російської анексії Криму, що сталася після відкриття виставки, виникло питання про те, кому повертати колекцію.

У Мінкульті РФ 10 вересня 2014 року сторони заявили, що експонати "скіфського золота" з київських музеїв повернули до Києва, предмети з кримських музеїв залишаються в Голландії після спільної виставки в амстердамському музеї.

Офіційна позиція України - "експонати не можуть бути повернуті на окуповану територію, яка тимчасово перебуває не під українським контролем, їх треба передати безпосередньо державі Україна".

На початку грудня 2016 року Печерський райсуд Києва наклав арешт на музейні експонати виставки "Крим - золотий острів у Чорному морі", які наразі еспонуються в музеї Алларда Пірсона в Нідерландах, до Інтерполу передано документи для оголошення арештованого майна в міжнародний розшук.

14 грудня 2016 року Окружний адміністративний суд Амстердама прийняв рішення про те, що експонати кримських музеїв із колекції "Крим - золотий острів у Чорному морі" (так зване "скіфське золото") мають повернути Україні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА