13:01 18.02.2019

В УПЦ (МП) закликають ООН, ОБСЄ та ЄС втрутитися в ситуацію зі свободою віросповідання в Україні

3 хв читати
В УПЦ (МП) закликають ООН, ОБСЄ та ЄС втрутитися в ситуацію зі свободою віросповідання в Україні

В Українській православній церкві (Московського патріархату) закликають чиновників ООН, ОБСЄ та Європейського Союзу приїхати до України, щоб побачити утиск церкви і вірян, а також стверджують, що немає підстав для перейменування УПЦ, оскільки зв'язок із Москвою у неї лише духовний.

"Ми запрошуємо всіх зацікавлених журналістів, правозахисників, чиновників ООН, ЄС та інших країн, - приїхати до України і побачити на власні очі все, що відбувається, щоб детально вивчити наше складне становище", - зазначено у зверненні глави представництва УПЦ при європейських міжнародних організаціях, єпископа Баришівського Віктора (Коцаби) до офіційних осіб ООН, ОБСЄ, ЄС та інших країн, що процитовано на сайті церкви.

В УПЦ (МП) заявляють про захоплення її храмів, побиття вірян, а також примус священнослужителів переходити до автокефальної Помісної церкви України.

"Мільйони вірян нашої Української православної церкви виступають із закликом до офіційних осіб європейських і міжнародних інституцій підняти свій вагомий голос і втрутитися в події, що відбуваються в Україні, відповідно до ваших повноважень і мандатів, що передбачають право висловлюватися, діяти і захищати справедливість за допомогою сучасних інструментів дипломатії, права і правосуддя", - наголошується в заяві.

Крім того, в УПЦ (МП) стверджують, що вони не підпадають під закон, що зобов'язує релігійні організації вказувати в назві свій релігійний центр, якщо такий розташований у країні-агресорові. Згідно з позицією УПЦ (МП), їхній адміністративний центр розташований не в Москві, а в Києві.

"Ми ніколи не заперечували наш духовний зв'язок із Російською православною церквою, від якої Українська православна церква отримала незалежність у всіх адміністративно-управлінських і фінансово-господарських питаннях згідно із томосом про незалежність і самостійність, даровані нашій Церкві ще в 1990 році", - йдеться в заяві.

Раніше цього дня глава Служби безпеки України Василь Грицак заявив, що напади на культові споруди в Україні організовані з території окупованого Донбасу, а плани із дестабілізації ситуації в країні на релігійному ґрунті узгоджуються з ФСБ Російської Федерації.

За його словами, Російська Федерація використовує релігійну тематику для дестабілізації ситуації в Україні та втручання у виборчий процес. При цьому В.Грицак наголосив, що Українська православна церква (Московського патріархату) безпосередньо не задіяна в цьому процесі.

"Немає підстав говорити, що задіяні представники цієї церкви...Ставиться завдання (від кураторів з РФ - ІФ) ... залякати представників УПЦ (МП), щоб їхня реакція була найбільш природною", - розповів глава СБУ.

Як повідомлялося, 20 грудня 2018 року Верховна Рада ухвалила закон, що зобов'язує Українську православну церкву (Московського патріархату) в своїй назві вказати приналежність до Російської православної церкви (РПЦ).

Він набув чинності 27 грудня.

Документ передбачає, що релігійна організація, що входить до структури релігійної організації з центром у державі, що вчинила військову агресію проти України і тимчасово окупованої її території, зобов'язана у назві відображати належність до такої релігійної організації за межами країни. Така релігійна організація в Україні буде зобов'язана в своєму статутному назві повністю вказувати назву тієї організації, частиною якої вона є, і центр якої розташований за межами України, з допустимим додаванням слів "в Україні".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА