11:27 19.02.2019

Слідство у справах Майдану все ще не досягло повноцінних результатів через відсутність підтримки керівництва України та правоохоронних органів - Горбатюк

3 хв читати
Слідство у справах Майдану все ще не досягло повноцінних результатів через відсутність підтримки керівництва України та правоохоронних органів - Горбатюк

Начальник Управління спецрозслідування Генпрокуратури України Сергій Горбатюк заявляє, що розслідування злочинів проти протестувальників у 2013-2014 рр. досі не завершилося через відсутність підтримки з боку керівництва України та правоохоронних органів, при тому що 36 осіб, яким повідомлено про підозру у скоєнні злочинів під час Революції гідності, продовжують працювати в правоохоронних органах.

"На сьогодні з тих, кому повідомлено про підозру, 36 продовжують працювати в правоохоронних органах, із них десятеро - на керівних посадах", - сказав він під час круглого столу "П'ять років після подій Євромайдану", який відбувається у вівторок уранці в Києві.

Начальник Управління спецрозслідування нагадав, що в порядку спеціального - "заочного" - досудового розслідування про підозру у скоєнні злочинів повідомлено колишнім керівникам держави, яких підозрюють в організації злочинів.

При цьому С.Горбатюк додав, що розуміє неповноцінність і недостатність нинішніх результатів слідства.

"Чому не досягнуто повноцінних результатів, незважаючи на всі докладені зусилля? З усіх осіб, які оточували розслідування, тільки сім'ї Небесної сотні, їхні адвокати, представники громадських організацій (сприяли слідству - ІФ)... На жаль, тієї допомоги, підтримки, яка потрібна була і яку, насамперед, декларували (слідчі - ІФ), її не отримували. (підтримку - ІФ) Саме від керівництва держави, керівництва правоохоронних органів", - сказав начальник Управління спецрозслідування Генпрокуратури.

У цьому контексті він розповів про дії керівництва МВС України та СБУ, які не сприяли розслідуванню. Зокрема, прокурор зазначив, що оперативні підрозділи цих структур не сприяли слідству, за винятком розслідування використання "тітушків" на Майдані.

Як повідомлялося, 21 листопада 2018 р. С.Горбатюк заявляв, що закиди на адресу слідства щодо неналежного розслідування справ Майдану та відсутності результатів несправедливі. За його словами, загалом у країні розслідуються 4700 епізодів злочинів, скоєних проти учасників протесту. "На сьогодні більшість злочинів розкрито ... встановлено обставини, виконавців, організаторів, спільників", - сказав С.Горбатюк.

Він наголосив, що повідомлено про підозру 442 особам, стосовно 289 підозрюваних справи направлено до суду. За словами С.Горбатюка, під вартою у справах Майдану перебувають 13 осіб, суд визнав винними 52 людей, дев’ятьох засуджено до позбавлення волі.

Водночас він визнав, що вбивства Сергія Нігояна, Михайла Жизневського та Романа Сеника досі не розкриті. "Тут не можу похвалитися результатом роботи ... але можу сказати, що ми рухаємося до результату", - додав він.

Начальник управління спецрозслідування знову висловив нерозуміння ситуацією, коли підозрювані у справах Майдану продовжують залишатися в структурі в МВС і Національної поліції, зокрема на керівних посадах, таких підозрюваних 33 людини. Також, за словами С.Горбатюка, один із підозрюваних - діючий співробітник СБУ.

Крім того, начальник управління дорікнув судовим інстанціям у затягуванні розгляду таких справ у суді. Він наголосив, що реформування управління спецрозслідування не сприяло ефективності розслідування.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пріоритетами на "Рамштайн-20" для України є надання систем ППО та ракет до них, ракети дальнього радіусу дії - Міноборони

США не допустять поразки України - глава Пентагону, відкриваючи "Рамштайн-20"

ГУР МО України здійснило низку кібератак по російських об'єктах

У Києві шахраї підробляли листи від військових частин й отримали 1,7 млн грн гуманітарки - Офіс генпрокурора

Найближчої доби в більшості областей України очікуються дощі, місцями з мокрим снігом - Укргідрометцентр

У Мінветеранів мають намір перезавантажити проєкт "Помічник ветерана"

ГУР допомагає РДК і "Свободі Росії" боротися з режимом у РФ - Юсов

Польща і Німеччина 26 березня запустять коаліцію "бронетанкових спроможностей" для України

В Україні частка негрошових соціальних послуг становить лише 6% - Жолнович

Експрацівник оборонного заводу в Миколаєві за допомогою дронів шпигував для ворога за комплексами ППО

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА