20:38 19.02.2019

Москалькова повідомила про "поглиблене обстеження" трьох українських моряків, Денісова сподівається на їх нормальне лікування

2 хв читати
Москалькова повідомила про "поглиблене обстеження" трьох українських моряків, Денісова сподівається на їх нормальне лікування

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова розраховує, що заява російського омбудсмена Тетяни Москалькової про здійснення медичного огляду трьох поранених українських військовополонених моряків, не обмежиться поверхневим оглядом і моряки зможуть отримати кваліфіковану медичну допомогу.

"За інформацією від уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової, трьох поранених українських військовополонених моряків Андрія Артеменка, Андрія Ейдера і Василя Сороку буде направлено на обстеження до лікарні. Нарешті РФ прислухалася до закликів України і всього цивілізованого світу надати хлопцям медичну допомогу" , - написала Л.Денісова на сторінці в Фейсбук у вівторок ввечері.

Вона висловила надію, що заява Т.Москалькової про "поглиблене обстеження" не обмежиться поверхневим оглядом. "Адже майже за три місяці наші хлопці так і не отримали кваліфікованого лікування", - додала український омбудсмен.

Зі свого боку, керівник групи адвокатів моряків Микола Полозов, коментуючи інформацію від російського уповноваженого з прав людини, зазначив, що напередодні адвокат Марія Куракіна відвідувала А.Артеменка і "він нічого не знав про переведення в лікарню".

"Завтра відбудеться засідання апеляційної інстанції за скаргами захисту на продовження терміну утримання під вартою відносно шостої четвірки військовополонених моряків, зокрема щодо Андрія Артеменка. Можливо, вдасться дізнатися у нього подробиці госпіталізації", - написав М.Полозов на сторінці в Фейсбук.

На сайті російського омбудсмена був опублікований реліз про те, що у вівторок "для проведення поглибленого обстеження український моряк Андрій Артем'єв (помилкове написання прізвища Андрія Артеменка - ІФ) спрямований в цивільно медичний заклад 1-шу міську лікарню".

"Крім того, українські моряки Андрій Ейдер і Василь Сорока 21 лютого пройдуть огляд, відповідно, в 1-й міській лікарні та 4-й міській поліклініці", - також зазначено в повідомленні.

На сайті російського уповноваженого повідомляється, що місця проведення обстеження обрані з урахуванням наявності там висококваліфікованих фахівців і обладнання, необхідного для діагностики. "У випадку, якщо обстеження покаже необхідність поглибленого лікування, воно буде своєчасно проведено", - сказано в повідомленні.

Як повідомлялося, російські прикордонники 25 листопада 2018 року із застосуванням зброї захопили поблизу Керченської протоки український рейдовий буксир "Яни Капу" і малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" і "Нікополь" ВМС ЗСУ, які прямували з Одеси до Маріуполя. Були затримані і заарештовані 24 українських моряки. Їх перевезли з Криму в московський слідчий ізолятор "Лефортово", крім того, троє поранених під час обстрілу росіянами українських моряків були переведені в лікарню СІЗО "Матроська тиша".

Всі моряки заявили слідству, що є військовополоненими.

15 і 16 січня 2019 року Лефортовський райсуд Москви продовжив термін утримання під вартою українським морякам до 24 квітня 2019 року.

Українська сторона вимагає переведення трьох поранених моряків з РФ на лікування до нейтральної країни.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА