10:25 20.02.2019

В Україні 20 лютого вшановують пам'ять Героїв Небесної сотні

2 хв читати
В Україні 20 лютого вшановують пам'ять Героїв Небесної сотні

В Україні в середу, 20 лютого, згадують Героїв Небесної сотні.

Згідно з указом президента України від 11 лютого 2015 року "Про вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам'яті Героїв Небесної сотні", в країні щорічно 20 лютого - День Героїв Небесної сотні.

П'ять років тому в період 18-20 лютого в центрі Києва загинула найбільша кількість активістів Майдану (78 осіб). Згодом їх назвали Героями Небесної сотні (або просто Небесною сотнею).

Першими в Небесній сотні стали активісти Майдану Сергій Нігоян і Михайло Жизневский, загиблі 22 січня 2014 року. Того самого дня в лісі було знайдено тіло активіста Юрія Вербицького.

Крім українців, Героями Небесної сотні стали білоруси, вірмени та грузини.

Президент України Петро Порошенко посмертно присвоїв звання Героїв України 104 Героям Небесної сотні. Трьох іноземців - громадянина Білорусі Михайла Жизневського, Грузії - Зураба Хурцію та Давида Кіпіані - посмертно нагороджено орденами Героїв Небесної сотні.

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман з огляду на цю пам'ятну дату зазначив, що українці тоді продемонстрували всьому світу, що є волелюбним європейським народом, який буде "щосили протистояти диктатурі та готовий захищати власні цінності перед страшними погрозами".

"Злочини, подібні тим, що відбувалися на Майдані п’ять років тому, є пересторогою для всього нашого суспільства, як далеко в своїй одіозній жадобі може зайти продажний політичний клас, залежний від кремлівських вказівок. Тому лише правова, справедлива, демократична та європейська Україна з міцним громадянським суспільством буде справжньою гарантією того, щоб такі рецидиви в нашій історії більше не повторювалися", - йдеться у зверненні голови уряду до українців.

За словами В.Гройсмана, загальний борг влади і народу перед Героями Небесної сотні - здійснити перетворення, які наблизять країну до побудови справедливого та заможного європейського суспільства з рівноправними перед законом громадянами.

Він закликав українців вшанувати світлу пам'ять Героїв Небесної сотні хвилиною мовчання.

У свою чергу секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов зазначив, що Герої Небесної сотні стали символом єдності українського суспільства та його славою.

"Небесне воїнство поповнилося ангелами п'ять років тому, коли люди різного віку, національності та віросповідання пліч-о-пліч стали в проломі за свободу та гідність, за право нашої держави бути повноправним членом єдиної європейської родини, потужною і незалежною країною. Подвиг Героїв Небесної сотні надихнув на боротьбу з російською агресією сотні тисяч українців", - йдеться в зверненні секретаря РНБО.

О.Турчинов наголосив, що українці не мають зрадити тих, хто "зробив мужній крок до самопожертви та безсмертя".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВАКС заочно заарештував співорганізатора заволодіння 11 млн грн коштів "Укрзалізниці"

"Укренерго" застосувало графіки аварійних відключень до вечора в Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях

Баварія передала київським патрульним 11 спеціально обладнаних мотоциклів BMW

Дві ракети, запущені РФ по Одесі, збито, травмовано дитину - ОВА

Зеленський про обстріл РФ двох ГЕС: Під загрозою не лише Україна, а й Молдова

Річковий порт і мультимодальний термінал можуть з'явитися на березі Тиси

Насильство російських військових над мирними жителями має системний характер - Офіс генпрокурора

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА