11:10 20.02.2019

У Києві затримано екс-начальника департаменту Нацполіції, який продавав відомості колекторам і купив потім дев’ять квартир

3 хв читати
У Києві затримано екс-начальника департаменту Нацполіції, який продавав відомості колекторам і купив потім дев’ять квартир

Правоохоронці затримали в Києві колишнього начальника одного з департаментів Національної поліції України, викритого в організації схеми незаконного збагачення (продаж службової інформації). Згодом за легалізовані кошти цей полковник поліції придбав у столиці дев’ять квартир.

Як повідомляє в середу департамент внутрішньої безпеки Нацполіції, полковник разом зі спільниками впродовж тривалого періоду за грошову винагороду надавали конфіденційні відомості й безпосередній доступ до них колекторським конторам, мережі банківських установ і приватним підприємствам.

Встановлено, що 47-річний полковник поліції, колишній начальник одного з департаментів, - на початку 2018 року вийшов на пенсію та налагодив схему незаконного збагачення шляхом систематичного незаконного втручання до роботи автоматизованих систем МВС і Нацполіції та незаконного використання інформації з обмеженим доступом.

Він залучив до своїх злочинних планів фахівців серед співробітників Нацполіції, які здійснюють обслуговування автоматизованих відомчих баз. Його спільники давали можливість іншим учасникам угруповання - колишнім колегам - здійснювати несанкціоноване віддалене втручання до службових систем із метою отримання конфіденційних відомостей про громадян України, на користь представників комерційних організацій за грошову винагороду.

Клієнтами та нелегальними користувачами службової інформації ставали служби безпеки й персонал колекторних контор, великих приватних підприємств, банківських установ або будь-яка платоспроможна людина.

Для прикриття організатор угруповання відкрив фіктивне приватне підприємство у сфері надання телекомунікаційних послуг. Його колишній підлеглий, діючий співробітник Нацполіції, налагодив за місцем проживання "чергову частину" на зразок call-центру "102", через яку "клієнти" цілодобово в телефонному режимі отримували дані.

У повідомленні зазначено, що придбані за незаконно отримані кошти квартири в Києві полковник здає в оренду. Причому частину з них було куплено до виходу його на пенсію, тобто витік конфіденційної інформації здійснювався і під час служби в органах.

"...здійснено 58 санкціонованих обшуків за місцем проживання фігурантів, у службових кабінетах співробітників поліції, працівників банків, підприємств і контор. Вилучено різноманітну оргтехніку, сервер, мобільні телефони, копії документів, чорнову документацію, патрони і кошти у вітчизняній та іноземній валюті", - інформує департамент внутрішньої безпеки Нацполіції.

Після отримання чергової грошової винагороди за надану інформацію затримано співорганізатора угруповання. Також на підставі ст. 208 КПК України затримано трьох основних фігурантів, зокрема колишнього начальника департаменту Нацполіції.

Слідчі Головного слідчого управління готують оголошення підозри шістьом учасникам організованого угруповання за ч. 3 ст. 28 (вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією), ч. 2 ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем, комп'ютерних мереж або мереж електрозв'язку) і ч. 2 ст. 361-2 (несанкціонований збут або розповсюдження інформації з обмеженим доступом, яка зберігається в електронно-обчислювальних машинах (комп'ютерах), автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або на носіях такої інформації) Кримінального кодексу України.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Прем'єр Польщі закликав фермерів припинити блокування українського кордону

Після знищення російського Ту-22М3 другий літак був змушений розвернутися - ГУР МО

Серед загиблих у Синельниковому - троє дітей від 6 до 14 років, повідомили в ОВА

У Херсоні внаслідок обстрілу виникла пожежа, є постраждалий

Процедуру ввезення гумдопомоги для потреб муніципалітетів та її використання необхідно спростити - мер Тростянця

Кількість загиблих на Дніпропетровщині збільшилася до дев'яти: у лікарні померла поранена дитина

ГУР: Російський Ту-22МЗ збито тими самими засобами, якими раніше було уражено А-50

Суд заборонив діяльність проросійської партії "Соціал-патріотична асамблея слов'ян" - СБУ

Росіяни 18 разів обстріляли Донеччину, є загиблі - ОВА

"Укрзалізниця" після ранкової ракетної атаки відновила роботу вокзалу станції "Дніпро"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА