08:39 22.02.2019

Японський зонд "Хаябуса-2" здійснив посадку на астероїд Рюгу

2 хв читати
Японський зонд "Хаябуса-2" здійснив посадку на астероїд Рюгу

Японський міжпланетний зонд "Хаябуса-2" в п'ятницю здійснив успішну посадку на поверхню астероїда Рюгу, який знаходиться на відстані 340 млн км від Землі, повідомило Японське агентство аерокосмічних досліджень (JAXA).

"Хаябуса-2" має взяти на Рюгу зразки порід для подальшої доставки їх на Землю.

Напередодні зонд почав повільно наближатися до поверхні астероїда, діаметр якого становить усього близько 900 метрів.

Спочатку передбачалося, що японський міжпланетний зонд здійснить посадку ще в жовтні минулого року, однак через те, що обране місце виявилося занадто скелястим, японським фахівцям JAXA довелося шукати інше місце. Їм вдалось знайти рівний майданчик діаметром близько шести метрів, де можна успішно посадити зонд для збору зразків порід і проведення експериментів.

28 червня минулого року після трирічного перельоту "Хаябуса-2" наблизився до астероїда на відстань близько 20 км. Протягом наступних місяців зонд вивчав поверхню астероїда і робив фотознімки.

Астероїд Рюгу має витягнуту орбіту, через що в процесі руху навколо Сонця перетинає не тільки орбіту Землі, а й Марса. У зв'язку з цим вчені сподіваються знайти на астероїді сліди води і органічних речовин.

Зонд, зокрема, має тричі сісти на астероїд для взяття проб з його поверхні, після чого до 2020 року він повернеться на Землю.

Зонд "Хаябуса-2", який важить близько 600 кг, був запущений до астероїда Рюгу 3 грудня 2014 року з космодрому на японському острові Танегасіма. Вартість проекту склала 260 млн дол. Загалом зонд пробуде поблизу астероїда 18 місяців.

21 вересня минулого року була здійснена перша в історії успішна м'яка посадка на Рюгу дослідницьких апаратів - посадочних модулів-роботів Rover-1A і Rover-1B, що пересуваються підстрибом, які були скинуті з зонда "Хаябуса-2". З них були отримані перші знімки поверхні.

Потім у жовтні на поверхню Рюгу зонд "Хаябуса-2" висадив 10-кілограмовий посадковий модуль MASCOT, розроблений Німецьким авіаційно-космічним центром. Апарат, оснащений різним науковим обладнанням, пропрацював на астероїді більше 17 годин. За цей час модуль тричі змінював своє місце, успішно виконав заплановані дослідження складу грунту і властивостей астероїда, передавши дані на орбітальний апарат.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кількість загиблих на Донеччині через обстріли протягом дня збільшилася до чотирьох

ТЦК за кордоном не працюватимуть - Міноборони України

Дощова погода в Україні в п'ятницю збережеться, у суботу опадів не прогнозують

Аграрні асоціації попросили ВАКС узяти міністра агрополітики на поруки

Окупанти обстріляли село на Харківщині, поранені двоє пенсіонерок

Майже дві третини українців вважають демократію найкращою системою правління, це шостий показник серед досліджуваних країн - опитування

Українська ППО збила російську ракету в Криворізькому районі

Унаслідок обстрілу Сміли постраждали шість осіб - ДСНС

Умєров і помічник генсека НАТО обговорили ситуацію на полі бою і кроки на шляху до членства України в Альянсі

Двоє людей загинули, одна людина дістала поранень унаслідок вибуху в пункті прийому металобрухту на Львівщині

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА