14:29 22.02.2019

ЄСПЛ вирішив додатково не вказувати РФ на необхідність надання медичної допомоги полоненим українським морякам - Ліщина

3 хв читати
ЄСПЛ вирішив додатково не вказувати РФ на необхідність надання медичної допомоги полоненим українським морякам - Ліщина

 Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) вирішив додатково не наголошувати Росії про необхідності надання пораненим полоненим українським морякам медичної допомоги, зокрема в медичних спецзакладах, що російська влада має зробити на підставі рішення суду від 4 грудня 2018 року, заявили в Міністерстві юстиції України.

Так заступник міністра юстиції - уповноважений у справах ЄСПЛ Іван Ліщина на своїй сторінці в соцмережі Facebook спростував заяву Мін'юсту РФ про нібито відмову ЄСПЛ задовольнити "запит української влади про застосування нових забезпечувальних заходів у справі про затримання кораблів ВМС України російськими прикордонниками в Керченській протоці 25 листопада 2018".

"По-перше, в ЄСПЛ немає справи щодо "затримання кораблів". Права є у моряків, яких незаконно захопила в полон російська влада, і про порушення яких Мін'юст України подав до ЄСПЛ міждержавну скаргу проти РФ. По-друге, 4 грудня 2018 року суд за заявою Мін'юсту України виніс рішення про застосування заходів попереднього характеру за Правилом 39 Регламенту суду (ЄСПЛ - ІФ), за яким суд зобов'язав уряд РФ "забезпечити належне медичне лікування ув'язненим українським військово-морським службовцям, які цього потребують, зокрема пораненим", - зазначив І.Ліщина.

Він нагадав, що 15 лютого Мін'юст України звернувся до ЄСПЛ з додатковою заявою за Правилом 39.

"Ми надали суду додаткову інформацію щодо медичного стану трьох поранених моряків (зокрема, документи, отримані від МОЗ) і звертали увагу суду на те, що переведення їх до Лефортово ставить під сумнів можливість надання їм медичної допомоги в цій установі. Уряд України просив суд надати інструкції уряду РФ перевести моряків до спеціалізованих медичних установ для подальшого лікування", - пояснив уповноважений у справах ЄСПЛ.

У відповідь на це Європейський суд з прав людини зазначив, що це клопотання української сторони відповідає клопотанню України від 28 листопада 2019 року, і "охоплюється вказівками щодо тимчасових заходів за Правилом 39, наданим Європейський судом 4 грудня 2018 року".

"Іншими словами, суду не треба додатково вказувати російській владі на необхідність надання пораненим морякам відповідної медичної допомоги, зокрема в спеціалізованих медичних установах. Уряд РФ має це зробити самостійно, на підставі рішення суду про введення заходів за Правилом 39 від 4 грудня 2018 року ", - пояснив І.Ліщина.

Він наголосив, що уряд України продовжує контролювати медичний стан моряків і продовжить інформувати ЄСПЛ про динаміку ситуації, особливо з огляду на те, що уряд РФ очевидно нехтує своїм обов'язком про надання суду відповідної інформації".

Раніше Мін'юст РФ заявив, що Європейський суд з прав людини повідомив їх про відмову в задоволенні запиту української влади про застосування нових забезпечувальних заходів у справі про затримання кораблів ВМС України російськими прикордонниками у Керченській протоці 25 листопада 2018 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Влада Латвії заблокувала доступ до дев'яти російських пропагандистських сайтів

Глава МЗС Болгарії Габріель погодилася сформувати новий уряд

Через КПП "Вишнє Нємецьке - Ужгород" на українсько-словацькому кордоні тимчасово обмежать рух

З додатковою допомогою ЗСУ зможуть повільно відтісняти росіян - сенатор США Рід

Шукаємо асиметричні рішення, щоб отримати перевагу над кількісно переважаючим противником - Сирський

ЄБА просить Кабмін і ОП вирішити проблему швидкопсувних вантажів на польському кордоні

Кличко закликав правоохоронців оперативно розслідувати факти, оприлюднені Bihus.Info щодо Брагінського

Польські фермери заблокували два КПП на кордоні з Німеччиною, блокада триватиме до 20 березня

Глави МЗС країн-членів ЄС не змогли ухвалити рішення про використання доходів від знерухомлених росактивів в інтересах України

На Херсонщині внаслідок вибуху боєприпасу загинуло троє людей

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА