18:11 22.02.2019

Асоціація правників заявила про підтримку нотаріусів у боротьбі проти корупційних і рейдерських схем

2 хв читати
Асоціація правників заявила про підтримку нотаріусів у боротьбі проти корупційних і рейдерських схем

Асоціація правників України (АПУ) заявила про підтримку нотаріусів, які мають намір провести мирну акцію проти корупційних і рейдерських схем у сфері юстиції.

"АПУ заявляє про підтримку позиції Нотаріальної палати України (НПУ) про неприпустимість існування корупції та рейдерства у сфері юстиції", - зазначено в заяві АПУ, переданій в агентство "Інтерфакс-Україна".

В АПУ вважають, що "в державі склалася ситуація, коли нотаріуси незаконно обмежені в повному обсязі здійснювати професійну діяльність".

Асоціація закликала Міністерство юстиції України скасувати обов'язок нотаріуса додатково підтверджувати професійну компетентність, відновити доступ до держреєстрів нотаріусам, термін блокування яких закінчився, і не вимагати в нотаріусів жодного додаткового сертифіката про підтвердження профкомпетентності у відповідній сфері держреєстрації.

Крім того, АПУ закликає Мін'юст припинити застосування тимчасового блокування доступу нотаріусів до держреєстрів "за технічні помилки та недоліки програмного забезпечення державних реєстрів, оскільки такі недоліки жодним чином не порушують законних прав та інтересів громадян, а лише створюють широкі можливості для корупції в органах юстиції", а також установити чіткі критерії та процедури проведення моніторингу й перевірок нотаріусів, передбачити диференціацію санкцій за порушення у сфері держреєстрації з урахуванням характеру порушення і в обов'язковому порядку залучати НПУ до розробки змін у законодавстві з питань нотаріальної діяльності.

"Звертаємо увагу на неприпустимість використання будь-яких способів тиску та переслідування нотаріусів із боку Міністерства юстиції України за публічні висловлювання ними своїх поглядів і переконань. Асоціація закликає всю правничу спільноту України працювати за принципами поваги до закону, верховенства права та нетерпимості до корупції", - наголошується в заяві АПУ.

Як повідомлялося, рада Нотаріальної палати України ухвалила рішення про проведення приватними нотаріусами 25 лютого мирного зібрання біля Кабінету Міністрів "Нотаріат проти корупційних і рейдерських схем". Цього дня приватні нотаріуси не здійснюватимуть нотаріальних дій.

Водночас до акції не залучатимуться державні нотаріуси, які цього дня здійснюватимуть прийом громадян, а також приватні нотаріуси, котрі працюють в округах, де провадять діяльність менше ніж два нотаріуси.

Відносини між нотаріусами та Мін'юстом загострилися після ініціативи міністерства, закріпленої рішенням Кабміну, відновлювати доступ нотаріусів до Держреєстру тільки після проходження спеціальних іспитів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА