19:10 23.02.2019

Філарет просить главу УГКЦ відмовитися від проведення служби в Софійському соборі

3 хв читати
Філарет просить главу УГКЦ відмовитися від проведення служби в Софійському соборі

Почесний Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет закликав главу Української греко-католицької церкви (УГКЦ) верховного архієпископа Києво-Галицького Святослава (Шевчука) не звершувати божественну літургію в соборі Святої Софії в Києві.

В оприлюдненому у Фейсбуці зверненні Філарет висловив занепокоєння тим, що заплановане у квітні богослужіння УГКЦ у Софійському соборі може "викликати протистояння між православними і греко-католиками і порушити міжконфесійний діалог в Україні".

"Із засобів масової інформації стало відомо, що Ви плануєте 7 квітня 2019 провести прощу і богослужіння в соборі Святої Софії в Києві. Отримавши повідомлення від міністра культури України Євгена Нищука, Ви закликали духовенство і вірян Української греко-католицької церкви приїхати до Києва на Софійську площу і взяти участь у Божественній літургії в соборі Святої Софії.

Це незвичайне явище, тому що Українська греко-католицька церква ніколи не скоювала Божественну літургію в центрі Українського православ'я - соборі Святої Софії. Якщо відбудеться ця подія, то вона викличе спротив з боку православних українців. Ця подія схожа на те, якби хтось із православних предстоятелів звершив Божественну літургію в соборі святого апостола Петра в Римі", - йдеться в розміщеному на сайті УПЦ-КП тексті звернення Філарета.

Почесний патріарх вважає, що звершення греко-католицьким духовенством літургії в центрі українського православ'я - соборі Святої Софії "може викликати опір з боку православних". Філарет також припустив, що цю подію може використати Росія з метою провокацій.

"Ми хочемо і надалі зберігати добрі стосунки між Українською Православною Церквою та Українською Греко-Католицькою Церквою, які склались між нами протягом останніх десятиліть. Не бажаючи міжконфесійного напруження, просимо Вас відмовитись від проведення прощі та звершення Божественної Літургії у соборі Святої Софії у Києві", - йдеться у зверненні патріарха Філарета.

Він також зазначив, що УГКЦ раніше ніколи не здійснювала літургію в соборі Святої Софії.

Тим часом прес-служба Київської митрополії повідомляє, що предстоятель новоствореної ПЦУ митрополит Київський і всієї України Епіфаній надіслав листа главі УГКЦ "з питань, які стосуються двох церков". Представники греко-католицької церкви, як повідомляє ZN.UA у свою чергу, повідомили, що глава УГКЦ Святослав наразі перебуває за кордоном. Тому зустріч можлива після його повернення.

Водночас, Міністерство культури заявило, що не давало ніякого дозволу на богослужіння в Софійському соборі УГКЦ.

"Мінкультури зазначає, що Софійський собор як об'єкт Національного заповідника "Софія Київська", відповідно до чинного законодавства вимагає особливого режиму експлуатації, несумісного з умовами постійно діючого храму, може використовуватися для проведення богослужінь або інших заходів виключно в дні визначних державних або церковних подій за письмовим дозволом Мінкультури", - цитує "Українська правда" заяву міністерства.

"Станом на сьогодні Мінкультури не надавало жодного дозволу на богослужіння в Софійському соборі УГКЦ і вважає, що здійснення подібних заходів завдає непоправної шкоди пам'ятці всесвітньої спадщини ЮНЕСКО", - підкреслюється в заяві.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Чергову хвилю ракетної атаки РФ спрямовано на західні області, знову задіяно "Кинджали"

РФ знову обстрілює Україну, кілька груп ракет зафіксовано у східних і південних областях

Унаслідок нічного ракетного удару по лікарні в Харкові постраждала пацієнтка

Ізраїль готовий дати "останній шанс" переговорам для угоди з ХАМАС щодо заручників

SpaceX розраховує зробити місячну ракету Starship повністю багаторазовою до кінця 2025 року

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА