20:32 24.02.2019

Будівництво меморіалу Героїв Небесної сотні в кращому випадку почнеться на початку квітня

3 хв читати
Будівництво меморіалу Героїв Небесної сотні в кращому випадку почнеться на початку квітня

Будівництво Національного меморіального комплексу Героїв Небесної сотні в кращому випадку почнеться на початку квітня 2019 року, повідомляють в Музеї Революції Гідності.

"Встановлений нині будівельний паркан у нижній частині алеї свідчить про початок підготовчих робіт. Його розміщення погоджено з Управлінням спецрозслідування ГПУ. Підготовчі роботи обмежилися облаштуванням побутового містечка і його обов'язковою огорожею", - йдеться в повідомленні Національного меморіального комплексу Героїв Небесної сотні - Музея Революції Гідності.

Відзначається, що генеральна підрядна організація сприяє і допомагає проведенню слідчих дій. Зокрема, для потреб і на прохання слідчих органів вона за свій рахунок створює макети барикад, автомобілів та інших об'єктів для відтворення обстановки, яка була в лютому 2014 року.

"Подальшими діями музею із здійснення проекту будівництва меморіалу буде отримання дозвільної документації на виконання будівельних робіт ... Процедура отримання таких дозволів вимагає часу, тому в кращому випадку документація може бути отримана в кінці березня. Відповідно до цього початок будівництва можливий на початку квітня, що узгоджується з термінами завершення слідчих дій, офіційно визначеними ГПУ, - до 20 березня 2019 року", - підкреслюється в повідомленні.

У музеї запевняють, що кожен етап підготовчих робіт буде виконуватися за погодженням зі слідчими Генпрокуратури.

Крім того, наголошується, що незалежно від дати, будівельні роботи з реалізації меморіалу почнуться тільки після закінчення слідства.

Як повідомлялося, в липні 2018 року заступник генерального прокурора України Анжела Стрижевська скасувала постанову прокурора департаменту спеціальних розслідувань Генпрокуратури про заборону на будівництво "Музею Революції Гідності" на Інститутській в Києві. Вона заявила, що до початку будівельних робіт буде проведено слідчий експеримент у "майданівській справі", але це не завадить зведенню комплексу.

Генпрокуратура, зі свого боку, повідомила, що скасування цієї постанови не перешкоджає проведенню слідчого експерименту в кримінальному провадженні, досудове розслідування в якому триває з 2013 року, але в межах та у спосіб, визначені законом. Постановою заборонялося змінювати обстановку на Інститутській на ділянці від Майдану Незалежності до перехрестя з вул. Банковою і утриматися від надання дозволів на такі роботи. Заборонялися зміна рельєфу місцевості, будівництво або знесення будь-яких будівель і МАФів, висадка та знищення зелених насаджень, установка і демонтаж стовпів, електроопор, рекламних конструкцій.

У жовтні начальник слідчого управління Генпрокуратури Сергій Горбатюк заявив, що КМДА ігнорує прохання слідства щодо перенесення Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні, через що гальмується проведення слідчих експериментів у "майданівських справах". Він також повідомив, що слідство звернулося до суду з проханням про арешт ділянки в Києві, де проводяться слідчі експерименти, до їх закінчення.

У листопаді 2018 року керівник Українського інституту національної пам'яті (УІНП) Володимир В'ятрович висловив надію, що відкрити Меморіал пам'яті Героїв Небесної сотні вдасться вже в 2019 році, а міністр культури Євген Нищук сподівається на відкриття меморіалу Героям Небесної сотні до Дня незалежності України, 24 серпня 2019 року.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА