08:07 25.02.2019

Соціалісти лідирують на виборах у Молдові, у жодної з партій немає парламентської більшості

3 хв читати
Соціалісти лідирують на виборах у Молдові, у жодної з партій немає парламентської більшості

До нового парламенту Молдови, вибори якого відбулися в неділю, пройшли чотири партії, лідирує Партія соціалістів, але у неї немає парламентської більшості, повідомила "Інтерфаксу" голова Центральної виборчої комісії країни Аліна Русу.

Згідно з результатами обробки 98% протоколів голосування, пропрезидентська Партія соціалістів на першому місці. Вона набрала трохи більше 31,39% голосів виборців.

На друге місце вийшов правий проєвропейський блок ACUM, з 26,07% голосів виборців. За ним прямує Демократична партія Молдови, вона набрала 24,04% голосів виборців.

До парламенту проходить також Партія Шора, якою керує бізнесмен Ілан Шор, засуджений судом першої інстанції до 7,5 років позбавлення волі за причетність до крадіжки грошей з банківської системи Молдови. Його партія набрала 8,48 відсотків голосів.

Решта партій набрали значно менше порога в 6% голосів, необхідних для проходження в парламент. Серед тих, хто не пройшов до парламенту, лідирує Партія комуністів екс-президента Молдови Володимира Вороніна. Вона набрала 3,8% голосів.

Попередньо, по загальнонаціональному округу Партія соціалістів отримає 18-19 місць у парламенті, блок ACUM - 14 мандатів, Демократична партія - 13, Партія Шора - 5.

Попередні результати виборів в одномандатних округах показують, що перші три партії отримують приблизно однакову кількість мандатів в одномандатних округах - по 12-15 депутатів.

Таким чином, за попередніми оцінками, всього Партія соціалістів може набрати 33-35 мандатів зі 101, Демократична партія - близько 30, блок ACUM - близько 25 місць в парламенті, Партія Шора - 8 мандатів. Решта, близько 10 мандатів, дістануться незалежним кандидатам або представникам інших партій по одномандатних округах.

Тільки Демократична партія заявила про готовність почати переговори з формування парламентської більшості. До вступу в коаліцію з Демпартією готова тільки Партія Шора. Однак цим двом партіям не вистачить голосів для формування більшості і затвердження уряду.

Партія соціалістів і блок ACUM категорично не сприймають створення коаліції між собою або з Демократичною партією. У такій ситуації створення парламентської більшості викликає проблеми. Найбільш ймовірний вихід - дострокові парламентські вибори.

Аналітики також не виключають, що Демократична партія може сформувати більшість за допомогою депутатів, які перейдуть до демократів з інших фракцій. На минулих виборах Демократична партія отримала 19 зі 101 мандата, але через рік сформувала більшість за рахунок вступу в партійну фракцію депутатів з інших фракцій.

Перед виборами президент Молдови Ігор Додон заявив, якщо жодна з партій не отримає більшості, то слід розглядати варіант проведення дострокових парламентських виборів. Вони можуть відбутися на початку літа або восени.

Вибори в парламент Молдови пройшли минулої неділі. Виборчі дільниці закрилися о 21:00 за місцевим часом. За попередніми даними ЦВК, у виборах взяло участь менше 1,45 млн осіб, що становить 49,18% виборців. Голосування ще триває на виборчих дільницях у низці країн Європи, в США і Канаді.

Поріг явки виборців на виборах 24 лютого в Молдові був скасований. Вибори вперше проходили за змішаною виборчою системою - 51 депутат по округах, а 50 - за партійними списками в національному окрузі.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА