12:25 25.02.2019

Ще сімом російським військовим повідомлено про підозру у справі про атаку РФ у Керченській протоці - Генпрокуратура

2 хв читати
Ще сімом російським військовим повідомлено про підозру у справі про атаку РФ у Керченській протоці - Генпрокуратура

Сімом військовослужбовцям Російської Федерації повідомлено про підозру у веденні агресивної війни або агресивних військових дій у справі про захоплення 24 українських військовослужбовців і трьох суден 25 листопада 2018 року, повідомляє Військова прокуратура Південного регіону України.

Слідчі Управління СБУ в Одеській області 16 лютого висунули підозру у вчиненні злочинів за ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 437 Кримінального кодексу України генерал-полковнику Олександру Дворнікову - командувачу військ Південного військового округу РФ, віце-адміралу Олександру Моісеєву - командувачу Чорноморського флоту РФ, а також п'ятьом військовослужбовцям-прикордонникам Прикордонного управління ФСБ РФ у Республіці Крим.

У прокуратурі нагадують, що раніше, ще через два дні після інциденту, 27 листопада 2018 року, вісьмом військовослужбовцям РФ уже було повідомлено про підозру у вчиненні злочинів.

"Досудовим розслідуванням установлено, що всі 15 військовослужбовців Російської Федерації, яким уже повідомлено про підозру, причетні до ведення агресивної війни. Зокрема, організовували, координували та брали участь у нападі військових суден РФ та інших військових службових осіб Чорноморського флоту та Прикордонної служби ФСБ Російської Федерації на катери ВМС України, внаслідок чого українські військові зазнали поранень та були захоплені разом із військовою технікою", - йдеться в повідомленні.

Як повідомлялося, 27 листопада минулого року Служба безпеки України спільно з військовою прокуратурою повідомила про підозру вісьмом російським силовикам, що вчинили напад на українських моряків у Керченській протоці 25 листопада. За словами прес-секретаря генерального прокурора України Лариси Сарган, повідомлення про підозри направлено за місцем служби військовослужбовців Російської Федерації.

За даними Генпрокуратури, 25 листопада 2018 року під час проходження Керченської протоки російські кораблі розпочали небезпечні маневри навколо катерів ВМС України з метою блокування останніх, унаслідок чого російський морський буксир "Дон" здійснив таран - навалювання на рейдовий буксир ВМС України "Яни Капу", завдавши суттєвих пошкоджень. Після виходу українських кораблів із 12-мильної зони російські війська, а саме прикордонний корабель ПС ФСБ РФ "Ізумруд", продовжуючи ведення агресивної війни проти України, вчинив артилерійський обстріл української корабельно-катерної групи, внаслідок якого отримали поранення не менше ніж троє українських військовослужбовців і були пошкоджені два українські кораблі.

Нині малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ", "Нікополь", рейдовий буксир "Яни Капу", а також 24 військовослужбовці України захоплені військовою окупаційною владою РФ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА