16:06 25.02.2019

В УГКЦ поки ще не ухвалили рішення про службу в Софійському соборі, очікують зустрічі з главою ПЦУ Епіфанієм

2 хв читати
В УГКЦ поки ще не ухвалили рішення про службу в Софійському соборі, очікують зустрічі з главою ПЦУ Епіфанієм

Зустріч предстоятелів Української греко-католицької церкви (УГКЦ) Святослава та Православної церкви України (ПЦУ) Епіфанія для обговорення невирішених питань планується найближчим часом, повідомляє департамент інформації УГКЦ у понеділок.

"З метою обговорення невирішених питань планується проведення зустрічі предстоятелів УГКЦ та ПЦУ, яка відбудеться після повернення Блаженнішого Святослава до України. До часу обговорення главами церков наявних питань офіційні коментарі не надаватимуться", - йдеться в повідомленні.

При цьому в УГКЦ повідомили, що наразі остаточного рішення про формат проведення богослужіння в Софійському соборі 7 квітня 2019 року ще не ухвалено, і у вирішенні цього питання церква "керується нормами та вимогами державного законодавства і з повагою ставиться до почуттів наших православних братів".

Раніше предстоятель УКГЦ Святослав у посланні "Наша Свята Софія" з нагоди сторіччя відновлення соборності українського народу та його держави, зазначив, що Київська Церква, перебуваючи в повному сопричасті з древніми церквами Риму і Царгорода, стала вірним шляхом до вселенського братерства християнських народів. "Софія бо - символ непереборної єдності і мудрості, яка величається над стінами тимчасових непорозумінь і чвар", - переконаний глава українських греко-католиків.

У своєму посланні він також зазначив, що київське християнство сформувало "особливу літургійну, богословську, духовну та канонічну спадщину". "Сьогодні ми разом із нашими православними братами, співспадкоємцями Київської Церкви, покликані заново відкрити цей наший спільний скарб, досліджувати і розвивати його як дорогоцінний фундамент нашого духовного єднання", - зазначив предстоятель УГКЦ.

Як повідомлялося, 23 лютого почесний патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет закликав главу УГКЦ не здійснювати божественну літургію в соборі Святої Софії в Києві, висловивши занепокоєння тим, що заплановане в квітні богослужіння УГКЦ у Софійському соборі може "викликати протистояння між православними та греко-католиками і порушити міжконфесійний діалог в Україні".

"Ми хочемо і надалі зберігати добрі стосунки між Українською православною церквою та Українською греко-католицькою церквою, які склалися між нами протягом останніх десятиліть. Аби не допустити міжконфесійного напруження, просимо Вас відмовитися від проведення паломництва і здійснення божественної літургії в соборі Святої Софії в Києві", - йдеться у зверненні патріарха Філарета.

Він також зазначив, що УГКЦ раніше ніколи не робила літургію в соборі Святої Софії.

Водночас прес-служба Київської митрополії повідомляє, що предстоятель новоствореної ПЦУ митрополит Київський і всієї України Епіфаній направив лист главі УГКЦ "з питань, які стосуються двох церков". Представники греко-католицької церкви, як повідомляє ZN.UA, у свою чергу, повідомили, що глава УГКЦ Святослав наразі перебуває за кордоном. Тому зустріч можлива після його повернення.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США готуються підписати контракти на озброєння для України на $6 млрд

"Укрзалізниця" тимчасово змінить рух приміських потягів через обстріл Харківщини

Канада вітає повернення депортованих до РФ дітей і сприятиме поверненню ще тисяч

Україна і Японія обговорили створення спецтрибуналу для РФ за воєнні злочини

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА