21:39 25.02.2019

Екс-глава Генштабу ЗСУ Замана заперечує змову з Януковичем, готовий пояснити необхідність прийнятих ним рішень

4 хв читати
Екс-глава Генштабу ЗСУ Замана заперечує змову з Януковичем, готовий пояснити необхідність прийнятих ним рішень

Колишній начальник Генерального штабу Збройних сил України Володимир Замана, підозрюваний у державній зраді, дивується з приводу підозр, зокрема, про нібито його змову з колишнім на той час президентом України Віктором Януковичем, і запевняє, що готовий пояснити необхідність прийнятих ним рішень.

Виступаючи на засіданні Печерського райсуду Києва щодо обрання йому запобіжного заходу, яке почалося після 19.00, В.Замана заявив: "Я військовий, я не політик. Ознайомився з матеріалами обвинувачення і хочу сказати, що все перекрутили".

За його словами, всі свідки, зазначені в підозрі, були звільнені ним через неналежне виконання посадових обов'язків.

В.Замана зазначив, що бачився з В.Януковичем тільки в офіційній обстановці, ні про яку змову мови йти не може.

"Після того, як я відмовився вводити війська (до Києва), він (В.Янукович) звільнив мене", - підкреслив екс-начальник Генштабу.

Він додав, що вказівки надходили не від В.Януковича безпосередньо.

"Може, ви і нормальні люди, але на біле говорите чорне ... сфабрикували дурницю", - сказав В.Замана, звертаючись до представників держобвинувачення.

Він запевнив, що по кожному пункту прийнятих ним рішень готовий дати обґрунтовані пояснення - чому те чи інше скорочення було необхідно.

"Я буду боротися, яке б рішення суд не прийняв ... але це (підозра) - нахабна брехня", додав екс-начальник Генштабу.

Представники прокуратури оголосили подання про обрання запобіжного заходу і, посилаючись на те, що за статтею про держзраду не передбачено інший запобіжний захід, окрім взяття під варту, попросили суд про арешт В.Замани.

У свою чергу адвокати В.Замани заявили, що підзахисний має проблеми зі здоров'ям і попросили долучити до матеріалів справи документи про захворювання підозрюваного. Вони запевняли, що підозрюваний нікуди не намагається бігти.

Як повідомлялося, 25 лютого правоохоронці затримали В.Заману і повідомили йому підозру у вчиненні державної зради (ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України).

Головний військовий прокурор України Анатолій Матіос на брифінгу поінформував, що на виконання протиправних рішень начальника Генштабу В.Замана в 2013 році скорочено майже 17 тис. осіб, в тому числі понад 14 тис. військовослужбовців, розформовано понад 70 військових частин, об'єднань переважно бойового і оперативного забезпечення, а також навчальних центрів і територіальних центрів комплектації.

А.Матіос розповів, що внаслідок особисто підписаних В.Заманою директив, зі ЗС України підлягало скороченню на 4646 осіб більше, ніж передбачалося законом України про чисельність Збройних сил України в 2012 році, також за його розпорядженням були розформовані зенітні ракетні дивізіони, на озброєнні яких знаходилися ЗРК С-300В, 19 авіаційних в / ч і установ, і 114-а бригада тактичної авіації була переформатована в ескадрилью.

Крім того, 27 липня 2012 року В.Замана підписав і видав директиву про оперативне підпорядкування командуванню Військово-морських сил військових частин Повітряних сил Збройних сил України, в результаті чого з вересня 2012 року в оперативне підпорядкування ВМС увійшли управління тактичної групи "Крим" з підлеглими військовими частинами, в тому числі 204-а бригада тактичної авіації.

Головний військовий прокурор підкреслив, що це "створило значні переваги Чорноморського флоту Російської Федерації в контролі і блокуванні дислокованих в Криму підрозділів Збройних сил України в разі прихованої гібридної або відкритої агресії проти України з метою анексії території Криму".

За його словами, у вересні 2012 року В.Замана погодив акт зміни технічного стану військового майна, відповідно до якого 588 одиниць майна, в основному зенітних ракетних комплексів, підлягали розбиранню.

А.Матіос також повідомив, що В.Замана особисто підписав спільно з Міністерством оборони України низку директив, відповідно до яких був незаконно встановлений ліміт чисельності ЗС України на 31.12.2013 року на 168 тис. 201 особу.

Крім того, були переформатовані 6-й і 13-й армійський корпус в управління оперативного командування "Південь".

В.Замана фактично, перебираючи на себе повноваження міністра, підписав доручення підлеглим продовжити роботу щодо подальшого розформування Повітряного командування Повітряних сил ЗС України, що спричинило за собою збитки боєздатності і боєготовності української армії.

Генпрокурор України Юрій Луценко на своїй сторінці в соцмережі Фейсбук написав, що співробітники Військової прокуратури спільно з СБУ затримали В.Заману.

В.Замана раніше обіймав посади командувача Військово-Морських сил ЗС України, а також начальника Генерального штабу ЗС України (18 лютого 2012 - 19 лютого 2014 року). У день звільнення його з посади начгенштабу Віктор Янукович, на той час президент України, своїм указом призначив його заступником секретаря Ради національної безпеки і оборони України.

22 лютого того ж року Верховна Рада призначила В.Заману уповноваженим з контролю за діяльністю Міноборони України. Обіймав він цю посаду до червня 2014 року.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА