14:27 26.02.2019

Порошенко в Одесі зустрівся з Волкером і відвідав американський ракетний есмінець

3 хв читати
Порошенко в Одесі зустрівся з Волкером і відвідав американський ракетний есмінець

Президент України Петро Порошенко провів зустріч зі спеціальним представником Державного департаменту США з питань України Куртом Волкером на борту американського ракетного есмінця "Дональд Кук" (USS Donald Cook (DDG 75), що прибув до порту Одеси.

"Сьогоднішній візит американських суден до Одеси є яскравою демонстрацією унікальної співпраці між Києвом і Вашингтоном. Дуже символічно, що наша зустріч з американськими партнерами відбулася саме на борту легендарного есмінця "Дональд Кук", який є дуже частим гостем у Чорному морі", - написав П.Порошенко на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

"Це також важливий сигнал Кремлю: по-перше, що Крим український, по-друге, що свобода мореплавства в регіоні буде забезпечена як гарантована конвенцією ООН з морського права, і по-третє, що українсько-американське партнерство едине, як ніколи, і ми ефективно співпрацюємо в усіх сферах, зокрема оборонній", - додав глава Української держави.

П.Порошенко високо оцінив збільшення військової присутності США в Чорному морі. "Дуже ціную те, що наші американські партнери збільшили військову присутність у Чорному морі у відповідь на наше прохання. Це важлива відповідь на неспровокований напад та акт агресії проти українських кораблів, який стався 25 листопада минулого року. Агресія Кремля, хочу наголосити, зачіпає не лише життєві інтереси України. Вона зачіпає і питання безпеки ЄС, НАТО в Чорному морі", - наводить його слова прес-служба.

У свою чергу К.Волкер запевнив, що США стоять на позиції твердої підтримки незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України.

"Ми стоїмо і завжди стоятимемо поруч з Україною та українським народом на захист свободи і демократії. Для мене велика честь бути тут сьогодні разом із вами, пане президенте. Ми тут як ваші добрі партнери та друзі. Для нас також важлива підтримка свободи судноплавства", - передає слова спецпредставника Держдепу прес-служба президента України.

"Ми засуджуємо російську атаку на українських моряків у Керченській протоці і ми закликаємо до звільнення українських моряків, які незаконно ув'язнені в Росії", - наголосив він.

За інформацією прес-служби глави держави, на зустрічі були присутні П.Порошенко, К.Волкер, посол США в Україні Марі Йованович, міністр оборони України Степан Полторак, міністр закордонних справ України Павло Клімкін, заступник голови адміністрації президента Костянтин Єлісєєв, перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко, командувач Військово-Морських сил ЗСУ Ігор Воронченко.

"Дональд Кук", оснащений системою протиракетної оборони "Іджіс", поряд із есмінцями ВМС США "Карні", "Росс" і "Портер", розміщений на постійній основі в Європі на іспанській військовій базі в Рота, і зайшов до Одеси 25 лютого. Есмінець, що несе до 56 крилатих ракет "Томагавк" з дальністю дії 1,6 тис. км, пришвартувався біля пірсу поблизу Одеського морського вокзалу. Корабель пробуде в Одесі до 27 лютого.

Ці кораблі разом із наземними базами ПРО "Іджіс" у Польщі та Румунії є складовими частинами програми розбудови європейської поетапної адаптивної системи протиракетної оборони.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Дощова погода в Україні в п'ятницю збережеться, у суботу опадів не прогнозують

Аграрні асоціації попросили ВАКС узяти міністра агрополітики на поруки

Окупанти обстріляли село на Харківщині, поранені двоє пенсіонерок

Майже дві третини українців вважають демократію найкращою системою правління, це шостий показник серед досліджуваних країн - опитування

Українська ППО збила російську ракету в Криворізькому районі

Унаслідок обстрілу Сміли постраждали шість осіб - ДСНС

Умєров і помічник генсека НАТО обговорили ситуацію на полі бою і кроки на шляху до членства України в Альянсі

Двоє людей загинули, одна людина дістала поранень унаслідок вибуху в пункті прийому металобрухту на Львівщині

Рада підтримала в першому читанні законопроєкт про створення Держреєстру постраждалих від агресії РФ

ДБР з'ясовує обставини вибухів у Миколаєві, внаслідок яких загинули двоє військових і травмувалися п'ятеро рятувальників

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА