19:31 26.02.2019

Нацбанк Грузії визнав недоцільним розгляд у парламенті питань, пов'язаних з порушеннями в ТВС банку

4 хв читати
Нацбанк Грузії визнав недоцільним розгляд у парламенті питань, пов'язаних з порушеннями в ТВС банку

Призначене на вівторок у парламенті Грузії засідання комітету з галузевої економіки і економічної політики, на якому планувалося заслухати президента Національного банку Кобу Гвенетадзе з питання, пов'язаного з виявленими порушеннями в найбільшому в країні ТВС банку, не відбулося.

"Обговорювати прийняте регулятором рішення на парламентському комітеті і ставити під сумнів - атака на незалежність регулятора і спроба чинити на нього вплив. Ми є регулятором ТВС банку, як і інших комерційних банків Грузії. У нашій спільній з ТВС банком заяві ми чітко виклали свої позиції , пов'язані із завершенням правового спору, після чого питання обома сторонами був визнано вичерпаним", - заявив К.Гвенетадзе перед початком засідання комітету.

Позицію Нацбанку про недоцільність публічного обговорення даного питання розділив глава парламентського комітету Роман Какулія, який закрив засідання, оскільки, за його словами, деталізація спору може нанести "певної шкоди", як самому ТБС банку, так і фінансовому сектору країни.

Тим часом, запрошені на засідання вже колишні глава наглядової ради ТВС банку Мамука Хазарадзе і його заступник Бадрі Джапарідзе, щодо яких Національний банк застосував адміністративні санкції у зв'язку з фактом можливого відмивання грошей, заявили, що їх позбавили можливості зробити роз'яснення за пред'явленими їм звинуваченнями.

"Ми (...) були змушені піти з TBC банку, але ми не відмовимося від (...) справедливості. (...) Ми прийшли сюди, щоб сказати правду. Ми не політики, ми бізнесмени. (.. .) ми вважали, що єдиним місцем, звідки ми могли б дати повну об'єктивну інформацію народу, суспільству, депутатам, міг бути парламент", - заявив М.Хазарадзе журналістам, зазначивши при цьому, що не згоден із заявою президента Національного банку про можливість заподіяти будь-якої шкоди фінансовому інституту.

"Питання стосується не М.Хазарадзе, Б.Джапарідзе, ТВС банку, питання стосується репутації країни, її стабільності. Ми пішли на вимушений крок, покинули банк, але ми не поступимося (...) правдою", - заявив колишній глава ТВС банку.

Як повідомлялося, в середині лютого Нацбанк Грузії припинив право підпису М.Хазарадзе і його заступника Б.Джапарідзе, а також дав двомісячний термін зборам акціонерів ТВС банку для їх відкликання з наглядової ради. При цьому регулятор пояснював, що підставою для прийнятих рішень стали виявлені комітетом з нагляду за фінансовим сектором при перевірці ТВС банку факти порушення ними норм і вимог, встановлених законодавством, що регулює питання конфліктів інтересів.

Виявлені порушення пов'язані з транзакціями, здійсненими в 2007-2008 роках. Зокрема, слідство встановило, що в квітні і травні 2008 року компанії "Самгорі трейд" і "Самгорі М" взяли в ТВС банку без належного забезпечення $ 17 млн, які відразу після надходження на їх рахунок були передані М.Хазарадзе і Б.Джапарідзе. Пізніше цей кредит був обнулений банком, а отримані гроші ними не були повернуті.

За інформацією головної прокуратури Грузії, в ході розпочатої в травні 2018 року перевірки TBC банку служба фінансового моніторингу прийшла до висновку, що в справі явно проглядаються ознаки легалізації незаконних доходів, тобто відмивання грошей, і інших протизаконних дій. У зв'язку з цим, 2 серпня 2018 року прокуратура почала розслідування за фактом легалізації незаконних доходів відповідно до ст. 194 ч. 3 п.п. "г" Кримінального кодексу Грузії, що, однак, категорично заперечують фігуранти справи.

Водночас у спільній заяві Нацбанку і ТВС банку, поширеній минулого тижня, йдеться, що, незважаючи на те, що останні рішення Нацбанку були оскаржені в суді, ТВС банк враховує той факт, що це може завдати шкоди інвестиційному іміджу країни, тому наглядову раду буде реструктуровано таким чином, що в ній не будуть представлені засновники.

При цьому наголошується, що М.Хазарадзе і Б.Джапарідзе збережуть свої позиції голови і заступника в раді директорів TBC Bank Group PLC, материнській компанії банку. "TBC банк припиняє правові спори проти Національного банку і заплатить накладений штраф у 1 млн ларі ($ 376,3 тис. за поточним курсом)", - повідомлялося в документі. "Таким чином, конкретне питання з обох сторін вважається вичерпаним. Ми закликаємо всіх утриматися від спекуляцій на ці теми", - йшлося в заяві.

Повідомлялося також, що минулого тижня голова наглядової ради ТВС банку М.Хазарадзе вирішив покинути свій пост.

М.Хазарадзе і Б.Джапарідзе є засновниками ТВС банку. За даними на 1 січня 2019 року, М.Хазарадзе належить 13,52% акцій TBC Bank Group PLC, материнській компанії банку, Б.Джапарідзе - 6,76%. TBC Bank Group PLC володіє 99,88% акцій банку, решта належить фізособам.

Акції ТВС банку котируються в преміум-сегменті на Лондонській фондовій біржі (LSE). У 2018 році банк збільшив активи на 20,1% - до 15 млрд 141,7 млн ларі ($ 5,7 млрд за поточним курсом), що склало 38,2% сукупних активів банківського сектора Грузії проти 36,4% роком раніше.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА