21:50 26.02.2019

Рішення КС щодо скасування статті КК про незаконне збагачення - це абсурд з точки зору міжнародного права, вважає нардеп Найєм

2 хв читати
Рішення КС щодо скасування статті КК про незаконне збагачення - це абсурд з точки зору міжнародного права, вважає нардеп Найєм

Народний депутат з фракції "Блоку Петра Порошенка" Мустафа Найєм назвав абсурдом рішення Конституційного суду України про скасування статті Кримінального кодексу України про незаконне збагачення і заявляє, що в міжнародному праві це діяння прописано з 2003 року.

"За непідтвердженою інформацією, сьогодні Конституційний суд прийняв рішення скасувати цю статтю Кримінального кодексу, оскільки вона не відповідає принципам верховенства права і презумпції невинуватості. З точки зору міжнародного права це повний абсурд. Справа в тому, що поняття "незаконне збагачення" з'явилося в міжнародному праві ще в 2003 році, коли була прийнята Конвенція ООН проти корупції", - написав М.Найєм на своїй сторінці в соцмережі Фейсбук у вівторок.

Він вказав, що стаття 20 Конвенції ООН проти корупції свідчить, що країна-учасник (а Україна ратифікувала Конвенцію) зобов'язана в рамках свого законодавчого поля визнати в якості кримінально караного діяння, коли воно вчинене, незаконне збагачення, тобто значне збільшення активів державної посадової особи, яке перевищує її законні доходи, які вона не може раціонально обґрунтувати.

Раніше цього дня джерело в КС повідомило, що Конституційний суд України визнав неконституційною статтю ст.368-2 Кримінального кодексу України про незаконне збагачення, так як її положення не відповідають принципам верховенства права і презумпції невинуватості.

У КС підкреслюють, що законодавче визначення "незаконного збагачення" як злочину робить можливим перекладення цього обов'язку з боку обвинувачення на сторону захисту. "Суть презумпції невинуватості у тому, що визначальним є припущення про невинність особи. Тому на особу не може бути покладено обов'язок доводити свою невинуватість і наявність обставин, що виключають кримінальну відповідальність", - повідомили в КС.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Під час атаки РФ на об'єкти "Нафтогазу" обійшлося без постраждалих і серйозних пошкоджень - Чернишов

Арка дружби народів у Києві належить до символіки російської імперської політики й підлягає повному демонтажу - УІНП

На Дніпропетровщині пошкоджено енергетичні об'єкти у трьох районах, поранені шестеро людей, серед них 5-річна дитина

Україна підписала зі США угоду про відтермінування виплат за держборгом

На Львівщині пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, два "кинджали" збити не вдалося - ОВА

Унаслідок атаки РФ пошкоджено енергетичну інфраструктуру в шести областях - Шмигаль

У Кіровоградській області збили 4 "шахеди"

Очільник МВС: Уночі та вранці атаковано 10 регіонів України, по меддопомогу звернулися 6 людей, серед них - дитина

В Івано-Франківській області атаковано об'єкт критичної інфраструктури, повітряні цілі збито, без жертв

На Хмельниччині під час нічної атаки збито три цілі, інфраструктурні об'єкти не пошкоджено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА