16:27 27.02.2019

У справі про закупівлю озброєння Генпрокуратура розслідує несплату податків на 22 млн грн, а НАБУ встановить наявність розкрадання - Луценко

3 хв читати
У справі про закупівлю озброєння Генпрокуратура розслідує несплату податків на 22 млн грн, а НАБУ встановить наявність розкрадання - Луценко

Генеральна прокуратура України розслідує факт несплати податків у сумі 22 млн грн компанією "Оптимумспецдеталь", а Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) у свою чергу за підслідністю встановить, чи відбувалось розкрадання, повідомив генеральний прокурор України Юрій Луценко.

"Якщо політичний ажіотаж, піднятий у Верховній Раді, і розголошення даних досудового слідства не завадять нам, то ми продовжимо допити, що тривають останнім часом, і після остаточного встановлення збитків Державною фіскальною службою, вручимо підозру, візьмемо за необхідності майно і притягнемо до кримінальної відповідальності через суд усіх, хто задіяний у цих схемах", - сказав Ю.Луценко на брифінгу в середу в Києві.

Він наголосив, що обсяг збитків від несплати податків становить 22 млн грн, і вважає, що цю суму вдасться повернути до бюджету.

Генпрокурор висловив сподівання, що НАБУ в рамках своєї компетенції також надасть відповідь суспільству в цій справі, а в цьому випадку йдеться про можливе розкрадання коштів в особливо великих розмірах, а також оцінка діяльності керівників оборонпрому.

Ю.Луценко пояснив, що в повноваженнях Генпрокуратури - оцінити збитки, завдані бюджету внаслідок несплати податків через використання фіктивних по суті підприємств контрагентів.

"Якщо говорити простою мовою, то підприємство дійсно постачало вузли і агрегати... У мене запитання лише одне - коли люди "Оптимумспецдеталь" отримали кошти, чи сплатили вони податки? Стверджую - ні, не сплатили, вони використовували фіктивні підприємства для переведення грошей у готівку і розділили між собою, у зв'язку з цим наше завдання повернути до бюджету несплачені податки", - наголосив він.

За його словами, найближчими днями Генпрокуратура очікує остаточних підрахунків від ДФС щодо суми збитків.

"Ця сума буде пред'явлена в підозрі керівництву "Оптимумспецдеталь", і ми зробимо все, щоб цю суму повернули до держбюджету", - зазначив Ю.Луценко.

Він також додав, що у слідства немає інформації про те, що якісь деталі вийшли з ладу під час експлуатації, жодних скарг від військових не надходило.

Генпрокурор розповів, що слідство допитало керівника "Оптимумспецдеталь" Володимира Волохача. "Він визнав, що мав справу з фіктивними структурами, а реальним власником, який керував цими підприємствами, за зібраними нами доказами, був пан Рогоза (Андрій Рогоза - ІФ), який фактично організовував роботу, доставку деталей, їх обробку на підприємство "Ренал" і в подальшому продаж оборонному комплексу", - сказав генпрокурор.

Водночас Ю.Луценко додав: "До цих двох посадових осіб у рамках нашої підслідності є запитання щодо несплати податків".

На своїй сторінці в соцмережі Facebook із цього приводу Ю.Луценко написав: "Бездумний розпродаж військової техніки у період до 2014 року призвів до гострої нестачі запасних частин і вузлів для ремонту танків, БТР, артилерії тощо. Не секрет, що ці запчастини контрабандно ввозять для потреб оборонпрому. Вважаю це прийнятним в умовах країни, що воює".

Як повідомлялося, команда журналістських розслідувань Bihus.Info продемонструвала 25 лютого фільм, в якому стверджується, що Ігор Гладковський, син першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського, разом із Віталієм Жуковим і Андрієм Рогозою через фірми-прокладки постачали оборонним підприємствам контрабандні російські деталі або деталі з українських військових частин за завищеними у 2-4 рази цінами. Згідно з даними журналістів, розмір розкрадань становить мінімум 250 млн грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА