19:10 27.02.2019

КС оприлюднив рішення про визнання неконституційною статті КК України про незаконне збагачення

3 хв читати
КС оприлюднив рішення про визнання неконституційною статті КК України про незаконне збагачення

Конституційний Суд України в середу оприлюднив рішення про визнання неконституційною статті 368-2 Кримінального кодексу України (незаконне збагачення).

Відповідне рішення розміщено на сайті КС.

"Конституційний Суд України ухвалив рішення у справі за конституційним поданням 59 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) статті 368-2 Кримінального кодексу України. Цим рішенням суд визнав такою, що не відповідає Конституції України (є неконституційною), статтю 368-2 кодексу", - йдеться в рішенні КС.

Суд наголосив, що протидія корупції має здійснюватися виключно правовими засобами з дотриманням конституційних принципів та приписів законодавства, ухваленого відповідно до Конституції України.

КС також дійшов висновку, що ст. 368-2 не відповідає "вимогам чіткості, точності й однозначності, тому суперечить юридичній визначеності як складовій принципу верховенства права, закріпленого в статті 8 Конституції України".

Суд зазначив, що конституційні приписи щодо презумпції невинуватості та неприпустимості притягнення особи до відповідальності за відмову давати показання або пояснення щодо себе, членів сім'ї чи близьких родичів мають застосовуватися рівною мірою до всіх осіб. Конституція України не допускає звуження чи скасування цих гарантій стосовно окремих категорій осіб.

У рішенні зазначено, що суттєвим недоліком законодавчого визначення незаконного збагачення як злочину є те, що в його основі - непідтвердження доказами законності підстав набуття у власність активів у значному розмірі. Така конструкція статті 368-2 уможливлює притягнення до кримінальної відповідальності за незаконне збагачення особи, яка на законних підставах набула активи у власність, але не має підтвердження законності підстав такого набуття. Відсутність підтвердження доказами законності підстав набуття активів у власність згідно зі ст. 368-2 може розглядатися як доказ незаконності набуття у власність активів, а дії їх власника - кваліфікуватися як незаконне збагачення.

Водночас відсутність підтвердження доказами законності підстав набуття активів у власність не означає підтвердження незаконності цих підстав, а отже, й доведеності вини особи в незаконному збагаченні.

"Таким чином, законодавче визначення такого злочину, як незаконне збагачення, дозволяє обґрунтовувати обвинувачення особи в незаконному збагаченні на припущеннях навіть тоді, коли йдеться про особу, яка законно набула у власність певні активи", - робить висновок КС.

У своєму рішенні суд наголошує, що протидія корупції в Україні є завданням виняткового суспільного та державного значення, а криміналізація незаконного збагачення - важливим юридичним засобом реалізації державної політики в цій сфері. Водночас при визначенні злочином такого діяння, як незаконне збагачення, треба обов'язково враховувати конституційні положення, що встановлюють принципи юридичної відповідальності, права і свободи людини і громадянина, а також їх гарантії.

"Стаття 368-2 кодексу, визнана неконституційною, втрачає чинність з дня ухвалення Конституційним Судом України цього рішення", - йдеться в повідомленні на сайті КС.

Рішення КС є обов'язковим, остаточним і не може бути оскаржене.

Як повідомлялося, 26 лютого джерело в КС повідомило, що суд визнав неконституційною ст. 368-2 КК про незаконне збагачення, оскільки її положення не відповідають принципам верховенства права і презумпції невинуватості.

27 лютого президент України Петро Порошенко заявив, що має намір внести до парламенту законопроект про покарання чиновників за незаконне збагачення після оприлюднення рішення КС про визнання статті Кримінального кодексу "незаконне збагачення" неконституційною.

Зміни до ст. 368-2 ККУ щодо незаконного збагачення з'явилися в 2015 році. Відповідний законопроект №1660-д український парламент ухвалив у цілому в лютому 2015 року. Він став одним із законопроектів у пакеті антикорупційних ініціатив і був умовою для лібералізації візового режиму з ЄС, а також продовження співпраці України з Міжнародним валютним фондом.

У січні 2018 року група з народних депутатів зробила спробу декриміналізувати статтю про незаконне збагачення, зареєструвавши відповідний законопроект (№7499). Проте ініціатива викликала резонанс, через що нардепи відкликали проект закону.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА