20:34 27.02.2019

НАБУ про рішення КС: Буде закрито кримінальні провадження про незаконне збагачення, поновлення розслідувань неможливе

3 хв читати
НАБУ про рішення КС: Буде закрито кримінальні провадження про незаконне збагачення, поновлення розслідувань неможливе

Рішення Конституційного Суду України про визнання неконституційної статті Кримінального кодексу про незаконне збагачення спричинить закриття всіх кримінальних проваджень, які розслідують за цією статтею, і поновити відповідні розслідування в подальшому вже буде неможливо, заявляють у Національному антикорупційному бюро України.

"Рішення КС означає, що всі кримінальні провадження в частині, що стосується незаконного збагачення цих осіб, будуть закриті. Так само, як і справи, які вже слухаються в суді... Поновити розслідування... в разі повернення відповідної статті до ККУ буде неможливим, адже закон не має зворотної сили. Тому придбане майно за замовчуванням вважатиметься законним, безвідносно джерел його походження", - йдеться в повідомленні, оприлюдненому на сайті НАБУ в середу.

У бюро зазначають, що нині їхні детективи розслідують факти незаконного збагачення на загальну суму понад 500 млн грн у рамках 65 кримінальних проваджень. Серед осіб, походження статків яких викликає питання на предмет законності джерел походження, чимало суддів, прокурорів, народних депутатів, колишніх та діючих керівників органів державної влади.

"Позбавлення кримінальної відповідальності за незаконне збагачення, яке є наслідком рішення КС, відкриває посадовцям можливості для зловживань та надає індульгенцію на вчинення ними кримінальних корупційних правопорушень", - йдеться в повідомленні.

У бюро розцінюють рішення КС як політично мотивоване і таке, що суперечить зобов'язанням України за ратифікованою Конвенцією ООН проти корупції, домовленостям із Міжнародним валютним фондом та Європейським Союзом. Також у НАБУ вважають, що рішення КС пов'язане з наближенням початку роботи нового Вищого антикорупційного суду України, який "включив своєрідні політичні механізми регуляції".

"Переконані, що такий перебіг подій не відповідає суспільним інтересам та вимогам очищення влади від корупції. Прийняте рішення КС - це крок назад в антикорупційній боротьбі України та крок назустріч реваншу старої системи", - резюмували в НАБУ.

Як повідомлялося, КС за конституційним поданням 59 народних депутатів України визнав неконституційною ст. 368-2 КК України про незаконне збагачення, оскільки її положення не відповідають принципам верховенства права та презумпції невинуватості. У рішенні зазначено, що суттєвим недоліком законодавчого визначення незаконного збагачення як злочину є те, що в його основі - непідтвердження доказами законності підстав набуття у власність активів у значному розмірі. Така конструкція статті 368-2 уможливлює притягнення до кримінальної відповідальності за незаконне збагачення особи, яка на законних підставах набула активи у власність, але не має підтвердження законності підстав такого набуття.

Рішення КС є обов'язковим, остаточним і не може бути оскаржене.

У відповідь на це президент України Петро Порошенко заявив про намір внести до парламенту як невідкладний законопроект про покарання чиновників за незаконне збагачення з урахуванням висновку КС. Президент запевнив, що нова редакція статті буде "виписана так, що і комар носа не підточить".

Зміни до ст. 368-2 ККУ щодо незаконного збагачення з'явилися в 2015 році. Відповідний законопроект №1660-д український парламент ухвалив у цілому в лютому 2015 року. Він став одним із законопроектів у пакеті антикорупційних ініціатив і був умовою для лібералізації візового режиму з ЄС, а також продовження співпраці України з Міжнародним валютним фондом. У січні 2018 року група з народних депутатів зробила спробу декриміналізувати статтю про незаконне збагачення, зареєструвавши відповідний законопроект (№7499). Проте ініціатива викликала резонанс, через що нардепи відкликали проект закону.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Військовозобов'язаний помер від епілептичного нападу дорогою до навчального центру на Закарпатті

Уночі окупанти застосували нову тактику атаки БПЛА - ПС ЗСУ

Литва передала Україні бронетранспортери M577

Волонтеры ОККУ помогают пострадавшим в Одессе от российской атаки "шахедами"

Волонтери ТЧХУ допомагають постраждалим в Одесі від російської атаки "шахедами"

У Харкові затримали охоронця ТРЦ, який коригував ворожі удари по місту й хотів навести окупантів на базу спецпідрозділу ГУР

У Дніпрі судитимуть організаторів і членів злочинної групи з продажу наркотиків, до якої входили правоохоронці

Харків і прилеглі населені пункти залишилися без цифрового ТБ - Синєгубов

У Литві стартують масштабні маневри німецької армії, в країні одночасно відбуваються ще три великі військові навчання

Унаслідок обстрілів у Покровському районі загинули дві людини, ще одну поранено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА