13:32 28.02.2019

САП про рішення КС: Резонансні справи, в яких є також недостовірність декларування, можуть залишитися без інструментів для доказування

3 хв читати
САП про рішення КС: Резонансні справи, в яких є також недостовірність декларування, можуть залишитися без інструментів для доказування

 У Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі (САП) побоюються, що через рішення Конституційного Суду України про неконституційність статті Кримінального кодексу про незаконне збагачення у трьох резонансних справах буде втрачена можливість довести злочин і за іншою статтею (декларування недостовірної інформації).

"Результатом його (рішення КС - ІФ) безумовного виконання буде припинення кримінального переслідування всіх цих осіб у визначеній процесуальним законом формі - закриття детективами НАБУ справ, в яких про підозру повідомлено ще не було; закриття прокурорами САП справ щодо підозрюваних, справи стосовно яких ще не передані до суду; зміна або відмова від обвинувачення в справах, які вже перебувають у суді", - йдеться в повідомленні САП на Facebook-сторінці в четвер.

У прокуратурі зазначили, що новина про рішення КС була особливо "очікуваною" в чотирьох справах - стосовно колишнього прокурора сил АТО Костянтина Кулика, судді з Луганської області, міністра інфраструктури Володимира Омеляна і глави Державної аудиторської служби України (Держаудит) Лідії Гаврилової, обвинувальні акти в яких передані до суду в 2016-2019 роках.

"Неконституційність статті про незаконне збагачення зумовлює неприпустимість усіх доказів, зібраних під час розслідування передбаченого нею злочину - перш за все, результатів негласних слідчих (з розшуку) дій. Тому в трьох останніх справах прокурори САП змушені переглянути доказову базу і визначитися щодо можливості продовження доведення хоча б злочину, передбаченого ст. 366-1 КК України (декларування недостовірної інформації) ", - констатували в САП, зазначивши, що це - легкий злочин, на відміну від нечинної тепер статті 368-2, що передбачає до 10 років позбавлення волі і конфіскацію майна.

"Випереджаючи будь-які інсинуації - ситуація, коли у результаті цієї "втрати" доказів незаконного збагачення банально не залишиться інструментів для доведення недостовірності декларування, є абсолютно ймовірною", - наголосили в прокуратурі.

Стосовно ж кримінального провадження щодо колишнього прокурора сил АТО, йому інкримінувалося лише незаконне збагачення, тому від обвинувачення у скоєнні цього злочину прокурор САП має відмовитися вже на наступному судовому засіданні.

"На четвертому році діяльності САП цей випадок, на жаль, не поодинокий приклад серйозної зміни правил кримінального переслідування у бік ускладнення виконання своїх функцій саме стороною обвинувачення, але перший, коли знівельовано результати вже виконаної роботи", - шкодують у САП.

Як повідомлялося, КС за конституційним поданням 59 народних депутатів України визнав неконституційною ст. 368-2 КК України про незаконне збагачення, оскільки її положення не відповідають принципам верховенства права і презумпції невинуватості.

Рішення КС є обов'язковим, остаточним і не може бути оскаржене.

У відповідь на це президент України Петро Порошенко заявив, що вносить до парламенту невідкладний законопроект про покарання чиновників за незаконне збагачення з урахуванням висновку КС.

Зміни до ст. 368-2 КК про незаконне збагачення з'явилися в 2015 році. Відповідний законопроект №1660-д український парламент прийняв у цілому в лютому 2015 року. Він став одним із законопроектів в пакеті антикорупційних ініціатив і був умовою для лібералізації візового режиму з ЄС, а також продовження співпраці України з Міжнародним валютним фондом (МВФ). У січні 2018 року група з народних депутатів спробувала декриміналізувати статтю про незаконне збагачення, зареєструвавши відповідний законопроект №7499. Однак ініціатива викликала резонанс, внаслідок якого нардепи відкликали проект закону.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Міноборони України ініціювало законодавче визначення поняття "кібервійна"

У Запоріжжі ще 24 освітні заклади перейдуть на змішану форму з 1 квітня

Сирський обговорив із головою Об'єднаного комітету начштабів США Брауном потреби ЗСУ та стратегічні питання

Українська авіація за добу завдала ударів по 14 місцях скупчення окупантів та їхньої техніки

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 77 авіаударів по Україні, обстріляли близько 100 міст і сіл

Житель Вовчанська загинув унаслідок пожежі, спричиненої ворожим обстрілом

Генштаб: ЗС України відбили за добу на новопавлівському напрямку 13 атак окупантів, на бахмутському - 11

Посли G7 стежать за відбором нового керівництва ВККС

Зеленський обговорив із делегацією групи Європарламенту Renew Europe військову допомогу та євроінтеграцію України

Засновника криптобіржі FTX Сема Бенкмана-Фріда засуджено до 25 років в'язниці

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА