08:21 01.03.2019

В Україні з 1 березня ринок газу переходить на добове балансування

3 хв читати
В Україні з 1 березня ринок газу переходить на добове балансування

В Україні з 1 березня ринок газу переходить із місячного на добове балансування.

Як повідомляє НАК "Нафтогаз України" на сторінці в соцмережі Facebook, інформаційна платформа оператора ГТС, через яку здійснюється взаємодія між постачальниками, операторами ГРС і споживачами, розпочала роботу напередодні.

"Інформаційна платформа була створена спеціалістами "Укртрансгаз" у стислі терміни на базі SAP і є основою функціонування ринку газу в новому форматі. І зараз вона працює стабільно і в штатному режимі обробляє всі запити", - йдеться в повідомленні.

За інформацією НАК, як і передбачено Кодексом ГТС, до 15:00 четверга 257 постачальників газу сформували і подали в Інформаційну платформу свій портфель номінацій, з яких для комерційних споживачів - 219, для населення (на умовах ПСО) - 38 із 40. Також було сформовано список близько 310 тис. споживачів, у яких немає постачальника. З них близько 270 тис. споживачів перебувають на мережах "Луганськгазу".

До 04:00 ранку п'ятниці всі постачальники газу, номінації яких були підтверджені, могли скоректувати обсяги газу через подання реномінацій.

Усю інформацію про роботу Інформаційної платформи можна знайти на сайті "Укртрансгазу".

"В онлайн-режимі можна відслідковувати кількість поданих номінацій, кількість споживачів газу в реєстрах. Також працює сервіс, за допомогою якого кожен споживач може за своїм ЕІС-кодом перевірити наявність постачальника і наявність себе в реєстрі на відключення", - йдеться в повідомленні.

Голова НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв на своїй сторінці в соцмережі Facebook зазначив, що група "Нафтогаз" зробила все необхідне, щоб нова система розпочала роботу вчасно.

"Ми розробили та запустили сучасну інформаційну платформу, провели десятки тренінгів для учасників ринку. Наразі система запущена та працює стабільно, незважаючи на численні спроби окремої групи користувачів перевірити її на міцність", - написав він.

А.Коболєв висловив сподівання, що облгази та інші компанії, які мають контракти з кінцевими споживачами, внесуть до Інформаційної системи дані, яких бракує, і не допустять необґрунтованого відключення споживачів.

"Також прошу НКРЕКП уважно відслідковувати дії учасників ринку, аби не допустити зловживань, максимально захистити інтереси споживачів газу", - звернувся голова "Нафтогазу".

Як повідомлялося, НКРЕКП наприкінці листопада 2018 року втретє перенесла дату запуску добового балансування газу - з 1 грудня 2018 року на 1 березня 2019 року. Відповідне рішення було ухвалено через неготовність операторів ГРС працювати з платформою добового балансування в повноцінному режимі. Зокрема, за даними УТГ, оператори ГРС неналежно наповнювали інформаційну платформу базами ЕІС-кодів, а також ігнорували участь у тестуванні платформи. До цього перехід відкладали спочатку з 1 серпня на 1 жовтня, а потім - на 1 грудня 2018 року.

Балансування газової системи - це встановлення та усунення різниці між обсягами газу, що надійшли до неї через точки входу та були відібрані з неї через точки виходу. Балансування здійснюється адресно з урахуванням даних споживання всіх постачальників і споживачів газу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Прем'єр Польщі закликав фермерів припинити блокування українського кордону

Після знищення російського Ту-22М3 другий літак був змушений розвернутися - ГУР МО

Серед загиблих у Синельниковому - троє дітей від 6 до 14 років, повідомили в ОВА

У Херсоні внаслідок обстрілу виникла пожежа, є постраждалий

Процедуру ввезення гумдопомоги для потреб муніципалітетів та її використання необхідно спростити - мер Тростянця

Кількість загиблих на Дніпропетровщині збільшилася до дев'яти: у лікарні померла поранена дитина

ГУР: Російський Ту-22МЗ збито тими самими засобами, якими раніше було уражено А-50

Суд заборонив діяльність проросійської партії "Соціал-патріотична асамблея слов'ян" - СБУ

Росіяни 18 разів обстріляли Донеччину, є загиблі - ОВА

"Укрзалізниця" після ранкової ракетної атаки відновила роботу вокзалу станції "Дніпро"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА