20:20 01.03.2019

У Гаазького арбітражу немає юрисдикції на розгляд позову "Нафтогазу" та інших до РФ - Мін'юст Росії

2 хв читати
У Гаазького арбітражу немає юрисдикції на розгляд позову "Нафтогазу" та інших до РФ - Мін'юст Росії

Росія не визнає рішення Третейського суду в Гаазі про визнання провини РФ у втраті НАК "Нафтогаз України" своїх активів у Криму, повідомили в прес-службі Мін'юсту Росії.

"Російська Федерація у відповідному розгляді не брала участі та не визнає часткове рішення в зв'язку з відсутністю в арбітражу юрисдикції на розгляд позову НАК "Нафтогаз" та інших до Російської Федерації", - йдеться в повідомленні прес-служби, що надійшло в п'ятницю до "Інтерфаксу".

У ньому наголошується, що "Мін'юст Росії вживатиме всіх необхідних заходів для забезпечення представлення та захисту інтересів РФ через винесення зазначеного арбітражного рішення".

Раніше повідомлялося, що суд при постійній палаті Третейського суду в Гаазі підтвердив провину Росії у втраті "Нафтогазом України" активів групи в Криму.

"Рішення позитивне. Нам вдалося довести в трибуналі факт того, що юрисдикція цього трибуналу щодо захисту інвестицій поширюється на цей випадок. Друге: нам вдалося довести, що Росія як держава винна у втраті наших активів і має за це відповідати, тобто надати НАК "Нафтогаз України" компенсацію", - сказав Андрій Коболєв на прес-конференції в Києві.

За його словами, арбітражний суд дійшов висновку, що дії РФ проти "Нафтогазу" були незаконними і порушили двосторонню угоду між Україною та Росією про взаємний захист інвестицій, згідно з якою РФ має поважати і захищати українські активи, включаючи розташовані в Криму.

А.Коболєв нагадав, що вартість втрачених активів компанія оцінює в суму до $5 млрд. "Але остаточне рішення щодо суми буде предметом наступного слухання, яке ми очікуємо в цьому році, і сподіваємося на початку наступного року отримати рішення про суму компенсації", - додав він.

При цьому голова НАК не виключив, що РФ оскаржить це рішення в місцевому суді Нідерландів на процесуальних підставах, як це було зроблено і за іншими рішеннями, пов'язаними з активами на півострові.

Як повідомлялося, Російській Федерації 15 лютого 2016 року був вручено офіційне письмове повідомлення НАК "Нафтогаз України", ДАТ "Чорноморнафтогаз", ПАТ "Укртрансгаз", ДК "Лікво", ПАТ "Укргазвидобування", ПАТ "Укртранснафта" і ДК "Газ України" про інвестиційній спір у рамках двосторонньої угоди про взаємний захист інвестицій між Україною і Росією.

Причиною цього спору є незаконна експропріація РФ інвестицій групи "Нафтогаз" на території Криму.

Арбітражне провадження розпочато 17 жовтня 2016 року. Справа розглядається при Постійній палаті Третейського суду в Гаазі.

Сума позову "Нафтогазу" до РФ у зв'язку із захопленням активів у Криму з урахуванням відсотків вже досягла $8 млрд.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Велика Британія виділила майже 150 млн фунтів стерлінгів на зміцнення енергетичного сектора України

Прем'єр Польщі закликав фермерів припинити блокування українського кордону

Після знищення російського Ту-22М3 другий літак був змушений розвернутися - ГУР МО

Серед загиблих у Синельниковому - троє дітей від 6 до 14 років, повідомили в ОВА

У Херсоні внаслідок обстрілу виникла пожежа, є постраждалий

Процедуру ввезення гумдопомоги для потреб муніципалітетів та її використання необхідно спростити - мер Тростянця

Кількість загиблих на Дніпропетровщині збільшилася до дев'яти: у лікарні померла поранена дитина

ГУР: Російський Ту-22МЗ збито тими самими засобами, якими раніше було уражено А-50

Суд заборонив діяльність проросійської партії "Соціал-патріотична асамблея слов'ян" - СБУ

Росіяни 18 разів обстріляли Донеччину, є загиблі - ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА