10:34 02.03.2019

На МКС вирушив новий американський космічний корабель Crew Dragon у непілотованому режимі

3 хв читати

Ракета-носій Falcon 9 з новітнім американським космічним кораблем багаторазового використання Crew Dragon компанії SpaceX у суботу стартувала на Міжнародну космічну станцію (МКС), повідомило Національне управління США з аеронавтики і дослідження космічного простору (NASA).

Запуск було здійснено з історичного стартового комплексу 39А на космодромі на мисі Канаверал (штат Флорида), з якого на Місяць було запущено американські "Аполлони" з астронавтами на борту.

Це перший випробувальний політ новітнього американського корабля Crew Dragon, оснащеного системою екстреної евакуації екіпажу на випадок аварії на старті. Він здійснюється в непілотованому режимі.

На борту семимісного корабля перебуває одягнений у скафандр манекен на ім'я Ріплі, названий на честь героїні фантастичного фільму "Чужі". Датчики в скафандрі відстежуватимуть "стан" командира корабля на всіх етапах польоту. Корабель також доставить для екіпажа МКС 182 кг продовольства, наукового обладнання та матеріалів.

Зі станцією корабель матиме зістикуватися самостійно 3 березня. Механічна рука-маніпулятор Canadarm-2 МКС для захоплення і приєднання корабля до станції використовуватися не буде.

У складі МКС корабель пробуде п'ять днів. 8 березня спусковий апарат зійде з орбіти і після розкриття парашутів здійснить м'яке приводнення в Атлантичному океані. За годину після приводнення його буде піднято з поверхні води на спеціальне рятувальне судно компанії SpaceX.

Перший багаторазовий ступінь ракети-носія Falcon 9 після запуску корабля в суботу має здійснити керовану посадку на плавучу платформу в Атлантиці.

Перший пілотований політ з екіпажем у складі астронавтів-ветеранів Дуга Герлі і Боба Бенкена, які раніше літали на "Шаттлах", планується здійснити в липні цього року. Корабель вирушить на МКС у двотижневий політ. До цього, в червні, буде проведено ще один випробувальний запуск корабля за неповною циклограмою для перевірки надійності системи аварійного порятунку капсули екіпажу. Crew Dragon обладнаний 8 двигунами SuperDraco, які в разі аварії ракети-носія Falcon 9, моментально відведуть корабель від ракети.

Після цього корабель буде сертифікований НАСА для польотів астронавтів на МКС.

Комерційні пілотовані запуски нового корабля вперше після закінчення американської програми багаторазових "Шаттлов" у 2011 році дадуть змогу НАСА позбутися залежності від російських "Союзів", які наразі є єдиним засобом доставки астронавтів США, європейських країн, Канади і Японії на МКС, відзначають західні спостерігачі.

Приватна компанія SpaceX, що належить Ілону Маску, розробляє свій пілотований корабель у рамках контракту з НАСА на суму $ 2,6 млрд. Компанія має також контракт із НАСА в розмірі $2 млрд на 20 запусків корабля у варіанті космічної "вантажівки".

Наразі корпорація Boeing у рамках контракту з НАСА на суму $ 4,2 млрд також працює над створенням пілотованого корабля, який називається CST-100 Starliner. Пілотований політ корабля планується здійснити в серпні 2019 року. Перед цим також відбудуться два запуски з випробуванням його системи аварійного порятунку. Перший із них має відбутися у квітні поточного року. На відміну від корабля компанії SpaceX, який приводнюється в океані, корабель CST-100 Starliner приземлятиметься на сушу в західній частині США.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни продовжують обстрілювати Херсонську громаду, одна людина загинула, троє поранені

Служба зовнішньої розвідки має бути більш активною

Міноборони України ініціювало законодавче визначення поняття "кібервійна"

У Запоріжжі ще 24 освітні заклади перейдуть на змішану форму з 1 квітня

Сирський обговорив із головою Об'єднаного комітету начштабів США Брауном потреби ЗСУ та стратегічні питання

Українська авіація за добу завдала ударів по 14 місцях скупчення окупантів та їхньої техніки

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 77 авіаударів по Україні, обстріляли близько 100 міст і сіл

Житель Вовчанська загинув унаслідок пожежі, спричиненої ворожим обстрілом

Генштаб: ЗС України відбили за добу на новопавлівському напрямку 13 атак окупантів, на бахмутському - 11

Посли G7 стежать за відбором нового керівництва ВККС

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА