13:05 03.03.2019

В Україні готується кампанія з поширення неправдивих екзит-полів напередодні виборів

2 хв читати
В Україні готується кампанія з поширення неправдивих екзит-полів напередодні виборів

Спецслужби РФ за підтримки місцевих груп впливу готують кампанію з поширення в Україні неправдивих даних екзит-полів напередодні президентських виборів, повідомляє група "Інформаційний спротив" (ІС) з посиланням на екс-співробітника Головного управління розвідки України Юрія Сміщука і екс-співробітника Управління спеціальних операцій Генштабу ЗСУ Сергія Литвиненка.

Як наголошується в повідомленні, це робиться з метою хаотизації виборчого процесу в Україні та створення підстав для заяв про нібито нелегітимність виборів глави держави, запланованих на 31 березня цього року.

"За нашими даними, політтехнологи з "Центру політичної кон'юнктури" О.Чеснакова розробили для Кремля і проросійських сил в Україні рекомендації щодо поширення фейкових даних екзит-полів під час президентських виборів. Передбачається використання фальсифікованих даних соцопитувань на виборчих дільницях під час голосування, які будуть оприлюднені ввечері 31 березня з метою хаотизації виборчого процесу та створення підстав для заяви Кремля про нібито нелегітимність виборів президента України", - зазначає Ю.Сміщук.

За його словами, для поширення неправдивих даних планується залучення т. зв. "консалтингових альянсів" – "ситуативних і корумпованих об'єднань дрібних консалтингових груп, які для створення враження авторитетності будуть використовувати англомовні назви та абревіатури, максимально схожі на бренди відомих консалтингових компаній, що мають довіру".

У свою чергу, С.Литвиненко розповів, що вкидання "фейкових" даних екзит-полів планується здійснити в українських, російських і західних ЗМІ у три етапи. "Перші неправдиві дані мають з'явитися 31 березня в неофіційних джерелах – соціальних мережах, Telegram-каналах тощо – близько 13:00. Ця інформація буде представлена як результати опитування виборців, що проголосували з 8:00-12:00 і повинна продемонструвати нібито критично низький рейтинг нинішнього президента на рівні 4-6%. Другий етап розпочнеться близько 17:00. Також через неофіційні канали буде поширюватися друга хвиля фейкових даних, де рейтинг нинішнього президента вже будуть вищими, але він залишатиметься на 3-4-му місці в рейтингу і обов'язково після проросійського кандидата", - повідомив він.

"Після 20:00 стартує третій етап – на проросійських телеканалах і сайтах, вже як інфографіка, будуть опубліковані фальшиві дані екзит-полів, де різниця в рейтингах перших 3-4 кандидатів буде представлена, як мінімальна, але з високим рейтингом проросійського кандидата. Буде зроблено акцент на нібито перешкодах у роботі таких екзит-полів на виборчих дільницях", - додав С.Литвиненко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Літаки F-16 почнуть прибувати в Україну цього року разом із навченими пілотами та обслуговуючим персоналом - глава Пентагону

У Києві терміново евакуйовують пацієнтів двох лікарень, зокрема дитячої, через загрозу російського ракетного удару по них - КМДА

Глава Пентагону на "Рамштайн-21": Ми приділимо особливу увагу посиленню протиповітряної оборони України

Зеленський звільнив Яковця з посади командувача Сил підтримки ЗСУ і призначив головою адміністрації Державної спеціальної служби транспорту

На Херсонщині ворожий БПЛА атакував цивільне авто, постраждав чоловік - ОВА

Чергову партію українського зерна доправлено до Судану - Зеленський

Команда Трампа готує пропозиції для послаблення незалежності ФРС - WSJ

СБУ і Нацполіція затримали в трьох областях України торговців трофейною зброєю

Міністра Сольського звільнили з-під варти, він знову виконує свої обов'язки

До Києва прибула новопризначена глава МЗС Латвії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА