17:48 04.03.2019

НАБУ затримало нинішнього та колишнього директорів "Спецтехноекспорту" за підозрою в розтраті $2,2 млн

4 хв читати
НАБУ затримало нинішнього та колишнього директорів "Спецтехноекспорту" за підозрою в розтраті $2,2 млн

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) і Спеціалізована антикорупційна прокуратура України (САП) затримали нинішнього та колишнього директорів ДП ДГЗП "Спецтехноекспорт", який входить до складу держконцерну "Укроборонпром", за підозрою в розтраті $2,2 млн

Як повідомляє НАБУ у Facebook, затримання відбулося в понеділок, 4 березня.

"Також затримано ще трьох колишніх посадових осіб держпідприємства", - йдеться в повідомленні НАБУ.

Пізніше у бюро уточнили, що йдеться про екс-заступника директора "Спецтехноекспорту", екс-заступника директора департаменту контракту №1 держпідприємства (наразі - підприємця), екс-начальника одного з відділів "Спецтехноекспорту" (наразі - підприємця).

У свою чергу, як повідомляє Спеціалізована антикорупційна прокуратура на сторінці в соцмережі Facebook, керівник САП Назар Холодницький повідомив про підозру колишньому директору ДП ДГЗП "Спецтехноекспорт", причетному до організації злочинної схеми розтрати коштів, що заподіяла державному підприємству збитків на суму 55,5 млн грн (або $2,2 млн).

Окрім того, прокурори САП спільно з детективами НАБУ повідомили про підозру ще чотирьом нинішнім і колишнім високопоставленим особам "Спецтехноекспорту".

"Посадовим особам інкримінується скоєння службового підроблення та умисної, з використанням службового становища, за попередньою змовою, розтрати майна, що спричинило тяжкі наслідки інтересам держави, тобто вчинення кримінальних злочинів, передбачених ч. ч. 2, 3 ст. 27 ч. 2 ст. 28 ч. 5 ст. 191, ч. ч. 2, 3 ст. 27 ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 366 Кримінального кодексу України", - йдеться в повідомленні.

Досудовим розслідуванням встановлено, що колишній директор "Спецтехноекспорту" із залученням двох своїх заступників, директора департаменту та завідувача сектора цього підприємства організував схему розтрати коштів, що належать державі, в особі ДП "Завод 410 ГА" і виведення їх за кордон на користь іноземної юридичної особи.

"Так, під час виконання зовнішньоекономічного контракту на постачання продукції військового призначення, укладеного ДП ДГЗП "Спецтехноекспорт" як розпорядником майна ДП "Завод 410 ЦА" з Міністерством оборони Індії, вищезазначена посадова особа, шляхом укладення відповідної угоди, залучила до його супроводження агента (посередника) – компанію-резидента Об’єднаних Арабських Еміратів. Згідно з умовами цієї угоди агент як комерційний посередник взяв на себе зобов’язання здійснити від імені, в інтересах, за рахунок та під контролем ДП ДГЗП "Спецтехноекспорт" заходи (надати послуги) з метою укладення (організації укладення) та подальшого виконання вищезазначеного контракту", - йдеться в повідомленні.

За такі послуги, на підставі підписаних зазначеними посадовими особами ДП ДГЗП "Спецтехноекспорт" актів виконаних робіт і платіжних доручень, з рахунку дочірнього підприємства на рахунок іноземного агента протягом 2015 року було перераховано державні кошти, що належать ДП "Завод 410 ГА", в сумі $2,2 млн.

"Зібрані слідством докази свідчать про те, що згаданий посередник жодних послуг, пов’язаних з укладенням (організацією укладення) або подальшим виконанням зазначеного зовнішньоекономічного контракту, не надавав. Отже, внаслідок протиправних дій службових осіб ДП ДГЗП "Спецтехноекспорт" та безпідставного перерахунку агенту коштів за ненадані послуги, державі в особі ДП "Завод 410 ЦА" спричинено матеріальні збитки на суму еквівалентну 55,5 млн гривень", - йдеться в повідомленні САП.

Наразі зазначених осіб, зокрема колишнього та нинішнього директорів дочірнього підприємства, затримано. Найближчим часом до суду буде подано клопотання про обрання їм запобіжного заходу.

Як зазначається, в організатора злочинів є свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю, тому згідно із законодавством йому повідомляв про підозру керівник САП Назар Холодницький.

Як повідомлялося, в березні 2016 року прес-служба НАБУ повідомила про здійснення обшуків в одній із компаній-спецекспортерів у рамках досудового розслідування у кримінальному провадженні, зареєстрованому детективами НАБУ в Єдиному реєстрі досудових розслідувань 23 березня 2016 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), ч. 3 ст. 209 (відмивання доходів, отриманих злочинним шляхом) Кримінального кодексу України.

У червні 2018 року "Укроборонпром" повідомив про зміну Павла Барбула, що очолював "Спецтехноекспорт" із грудня 2014 року, і призначення в. о. директора компанії Владислава Бельбаса.

Згідно з раніше озвученими даними ДП, П.Барбул прийшов до "Укроборонпрому" в 2014 році: до призначення керівником "Спецтехноекспорту" обіймав посаду директора департаменту управління активами держконцерну, до цього - керівник створеного за його участю в 2012 році ТОВ "Юридична фірма "Вокс Легум". За даними з відкритих джерел, до приходу в "Спецтехноекспорт", В.Бельбас обіймав посаду директора ТОВ "Дозор-Авто" (кол. "Богдан-Схід-Авто").

Створене в липні 1998 року як дочірнє підприємство держкомпанії "Укрспецекспорт", державне господарське зовнішньоторговельне підприємство (ДГЗП) "Спецтехноекспорт" з 2010 року за рішенням уряду входить до держконцерну "Укроборонпром".

За даними компанії, на сьогодні загальний обсяг портфеля замовлень "Спецтехноекспорту" оцінюють у майже $500 млн, компанія реалізує ВТС із замовниками з більше ніж 30 країн. Серед основних партнерів на зовнішньому ринку в 2017 році були, передусім, Індія, а також Індонезія, Саудівська Аравія, Кувейт, Єгипет, Азербайджан, Туреччина, Грузія.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА