20:57 04.03.2019

Журналісти обвинуватили голову "Укроборонпрому" Букіна та екс-заступника голови РНБО Гладковського у "відкатах"

3 хв читати
Журналісти обвинуватили голову "Укроборонпрому" Букіна та екс-заступника голови РНБО Гладковського у "відкатах"

Схеми закупівлі комплектуючих за завищеними цінами для підприємств "Укроборонпрому" включали в себе "відкати" для нинішнього керівника держконцерну Павла Букіна та звільненого у понеділок першого заступника голови ради Національної безпеки і оборони (РНБО) Олега Гладковського, стверджує команда журналістських розслідувань Bihus.Info.

В оприлюдненій увечері 4 березня третій серії розслідування, заснованого на базі отриманого журналістами восени 2018 року від аноніма архіву листування учасників угод, її автори обвинувачують О.Гладковського та П.Букіна в отриманні як мінімум $30 тис. і $10 тис. відповідно під час закупівлі російських висотомірів для ремонту в Україні Ан-26 із Казахстану.

За їхніми даними, в 2016-2017 роках ці прилади вартістю майже $85 тис. за посередництва сина О.Гладковського Ігоря та його партнера Віталія Жукова були доставлені до України через ОАЕ під виглядом запчастин до цивільного вертольоту і придбані держкомпанією "Укрспецекспорт", яку на той момент очолював П.Букін, приблизно за $580 тис.

Журналісти заявляють, що О.Гладковській і П.Букін відмовилися коментувати цю інформацію, а екс-заступник голови РНБО заперечував знайомство з В.Жуковим.

Як анонсував Денис Бігус, останню серію розслідування буде присвячено ролі правоохоронних структур.

Як повідомлялося, команда журналістських розслідувань Bihus.Info представила 25 лютого фільм, в якому стверджується, що Ігор Гладковський, син першого заступника секретаря РНБО О.Гладковського, разом із Віталієм Жуковим та Андрієм Рогозою через фірми-прокладки постачали оборонним підприємствам контрабандні російські деталі або деталі з українських військових частин за завищеними вдвічі-вчетверо цінами. Згідно з даними журналістів, розмір розкрадань сягає щонайменше 250 млн грн.

Автори розслідування стверджують, що до корупційних операцій причетні О.Гладковський, який раніше був бізнес-партнером нинішнього президента країни Петра Порошенка, екс-керівник "Укрспецекпорту" та голова держконцерну "Укроборонпром" Павло Букін, а також директори підприємств (зокрема, Ізюмського приладобудівного заводу та КБ ім. Морозова) та інші посадові особи держконцерну.

І.Гладковський заявив, що подасть до суду на авторів фільму, які обвинувачують його в причетності до корупції в оборонному секторі. Пізніше його батько повідомив, що позов про захист честі та гідності подано.

В "Укроборонпромі" уточнили, автори телепроекту маніпулятивно використовували закриту інформацію порушених правоохоронцями в 2015-2016 роках кримінальних проваджень і пов'язали черговий медійний скандал навколо держконцерну з новою інформаційною диверсією проти України.

П.Порошенко 4 березня підписав указ про звільнення О.Гладковського з РНБО і з посади голови міжвідомчої комісії з політики військово-технічного співробітництва (ВТС) та експортного контролю, а також доручив вивести його зі складу комісії з питань координації євроатлантичної інтеграції України.

Голова держави також доручив секретарю РНБО Олександру Турчинову підготувати і провести засідання РНБО з питання реформування державного концерну "Укроборонпром", а також закликав антикорупційні органи об'єктивно та неупереджено розслідувати факти оприлюднених корупційних скандалів в оборонному секторі.

"Якщо хтось винен, то має бути відповідальність. Хто сумлінно працює на зміцнення обороноздатності, тим дати можливість захистити своє чесне ім'я", - додав глава держави.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Туск: Немає такої сили у світі, яка могла б підірвати нашу дружбу і солідарність з Україною

Окупанти обстріляли Моначинівку Харківської області, загинула мирна мешканка

Рада провалила голосування щодо трьох постанов, зокрема про права військовослужбовців і поліцейських на соціальний захист

Кличко зустрівся з мером Парижа в Києві

Президент Філіппін пригрозив Китаю контрзаходами у відповідь на дії в Південно-Китайському морі

Зеленський представив Службі зовнішньої розвідки нового керівника - Олега Іващенка

У пункті пропуску "Угринів-Долгобичув" орієнтовно до 2 квітня знято блокаду пропуску вантажівок в обох напрямках

СБУ затримала "крота" ворожої розвідки - посадовця Київської ОВА, який під виглядом капелана мав намір шпигувати за десантниками ЗСУ в Києві

До Києва прибула голова Національної асамблеї Франції

Представники міністерств і профільних асоціацій на переговорах Україна-Польща-ЄС обговорили можливість розблокування українсько-польського кордону

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА