15:50 05.03.2019

НАБУ зареєструвало ще одне провадження щодо керівників "Укрспецекспорту" після аналізу 3-ї частини фільму про корупцію в "оборонці"

3 хв читати
НАБУ зареєструвало ще одне провадження щодо керівників "Укрспецекспорту" після аналізу 3-ї частини фільму про корупцію в "оборонці"

Детективи Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) за результатами аналізу інформації, викладеної в третій частині фільму-розслідування команди журналістських розслідувань "Bihus.Info" про факти корупції в оборонно-промисловому комплексі, зареєстрували ще одне кримінальне провадження.

"Попередня правова кваліфікація - ч.5 ст.191 КК України (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені в особливо великих розмірах або організованою групою - ІФ)", - повідомляє прес-служба НАБУ на сторінці Бюро в соцмережі Facebook у вівторок удень.

У НАБУ зазначили, що відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР) внесено "за фактом заволодіння коштами держбюджету, вчиненого за попередньою змовою групою осіб в особливо великому розмірі шляхом зловживання службовим становищем посадовими особами серед керівників державної компанії "Укрспецекспорт" під час здійснення закупівлі деталей і комплектувальних для авіатехніки".

У прес-службі Бюро, щоб запобігти поширенню недостовірної інформації, наголошують, що наведені у фільмі-розслідуванні факти і листування між фігурантами оприлюднених трьох частин цього журналістського розслідування, що, імовірно, можуть міститися в матеріалах розслідування військової прокуратури, Генеральна прокуратура до НАБУ ніколи не передавала.

"Зате НАБУ отримало інші матеріали, що стосуються інших фактів, які були долучені до розслідування детективів", - додали в Бюро і нагадали, що частину описаних Bihus.info подій в "оборонці" вже досліджують у рамках досудових розслідувань НАБУ.

Як повідомлялося, в оприлюдненій увечері 4 березня в програмі "Наші гроші" третій серії розслідування команда журналістських розслідувань Bihus.Info стверджує, що схеми закупівлі комплектувальних за завищеними цінами для підприємств "Укроборонпрому" передбачали "відкати" для нинішнього керівника держконцерну Павла Букіна і звільненого в понеділок першого заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони (РНБО) Олега Гладковського.

У третій серії розслідування, що ґрунтується на базі отриманого журналістами восени 2018 роки від аноніма архіву листування учасників угод, її автори звинувачують О.Гладковського і П.Букіна в отриманні як мінімум $30 тис. та $10 тис. відповідно при закупівлі російських висотомірів для ремонту в Україні Ан-26 із Казахстану.

За даними журналістів, у 2016-2017 роках ці прилади вартістю близько $85 тис. за посередництва сина О.Гладковського, Ігоря, та його партнера Віталія Жукова, були доправлені до України через ОАЕ під виглядом запчастин до громадянського вертольоту і придбані держкомпанією "Укрспецекспорт", яку на той момент очолював П.Букін, приблизно за $580 тис.

Журналісти заявляють, що О.Гладковський і П.Букін відмовилися коментувати цю інформацію, а екс-заступник глави РНБО заперечував знайомство з В.Жуковим.

Вранці 5 березня в державному концерні "Укроборонпром" заявили, що оприлюднена напередодні в програмі "Наші гроші" інформація щодо капітального ремонту двох літаків Ан-26 для іноземного замовника є некоректною, має ознаки маніпуляцій і є проявом заангажованої журналістики. Зокрема, в "Укроборонпромі" стверджують, що інформація про семиразове завищенні ціни на прилади для Ан-26 є некоректною.

Санкція ч.5 ст.191 КК України передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 7 до 12 років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років та з конфіскацією майна.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Одесі троє постраждалих від ракетного удару, з них двоє дітей, усі поранення легкі - обладміністрація

ВАКС заочно заарештував співорганізатора заволодіння 11 млн грн коштів "Укрзалізниці"

"Укренерго" застосувало графіки аварійних відключень до вечора в Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях

Баварія передала київським патрульним 11 спеціально обладнаних мотоциклів BMW

Дві ракети, запущені РФ по Одесі, збито, травмовано дитину - ОВА

Зеленський про обстріл РФ двох ГЕС: Під загрозою не лише Україна, а й Молдова

Річковий порт і мультимодальний термінал можуть з'явитися на березі Тиси

Насильство російських військових над мирними жителями має системний характер - Офіс генпрокурора

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА