19:48 05.03.2019

Екс-заступник глави СБУ Трепак вважає за необхідне перевірити версію зв'язку між вбивством Кисельова і справою "діамантових прокурорів"

4 хв читати
Екс-заступник глави СБУ Трепак вважає за необхідне перевірити версію зв'язку між вбивством Кисельова і справою "діамантових прокурорів"

Колишній перший заступник глави Служби безпеки України Віктор Трепак (липень 2015 - квітень 2016 року) стверджує, що вбитий в Києві колишній власник заводу ювелірних виробів Сергій Кисельов був свідком у резонансній справі "діамантових прокурорів", і вважає за доцільне перевірити версію можливого зв'язку між цією справою і самим вбивством.

"Він був одним з ключових свідків у справі "діамантових прокурорів", що було реалізовано в 2015 році прокурорами ГПУ при оперативному супроводі співробітників Головку "К" СБУ, який я тоді очолював. Він упізнав свої діаманти, які були вилучені під час обшуку у одного з фігурантів цієї справи - раніше вони були у нього вилучені правоохоронними органами", - написав В.Трепак на Facebook-сторінці і у вівторок.

За його словами, на сьогодні складно стверджувати про наявність безпосереднього зв'язку між справою "діамантових прокурорів", справою про крадіжку діамантів у С.Кисельова і його вбивством, але перевірити це "потрібно обов'язково".

"Вважаю, що за фактом цього вбивства у слідства є підстави розглянути як одну з версій зв'язок цього вбивства зі справою "діамантових прокурорів", - зазначив колишній перший заступник глави СБУ.

Він нагадав, що справу "діамантових прокурорів" досі не завершено, висловивши припущення, що існує великий ризик того, що "його потихеньку "зливають".

"...Справу "діамантових прокурорів" тоді все ж довели до суду. Наразі вона на стадії розгляду. Тому будь-які пов'язані з ним події (тим більше вбивство людини, яка давала в ньому важливі свідчення) мають бути у фокусі слідчих і оперативників, що займаються цим вбивством", - упевнений В.Трепак.

В.Трепак з липня 2015 до квітня 2016 року був першим заступником глави СБУ - начальником Головного управління із боротьби з корупцією та організованою злочинністю Центрального управління СБУ.

Раніше прес-секретар Генеральної прокуратури України Андрій Лисенко заявив, що вбитий в Києві 5 березня колишній власник заводу ювелірних виробів С. Кисельов не проходив у справі "діамантових прокурорів" ні як свідок, ні як заявник, ні як потерпілий.

"Убитий громадянин Кисельов не має процесуального статусу у кримінальному провадженні, яке розслідувала Генпрокуратура. Він не був ні свідком, ні заявником, ні потерпілим у провадженні, яке вже слухається кілька років в суді, де на лаві підсудних перебувають колишні прокурори Корнієць та Шапакін. Нагадаю, що ці прокурори були затримані за підозрою в отриманні хабара в особливо великих розмірах", - написав А.Лисенко на своїй сторінці у Facebook.

"Відповідно, заява про нібито вбивство головного свідка у справі "діамантових прокурорів - неправда", - наголосив речник Генпрокуратури.

У вівторок, 5 березня, на вул. Флоренції у Дніпровському районі Києва невідомий застрелив чоловіка, 1960 року народження, який перебував у припаркованому біля багатоповерхівки автомобілі, після чого зник з місця злочину. Пізніше з'явилася інформація, що вбитий - колишній власник заводу ювелірних виробів С. Кисельов.

Поліція відкрила кримінальне провадження за ч. 2 ст. 115 (умисне вбивство) Кримінального кодексу України.

За інформацією екс-заступник генпрокурора Давида Сакварелідзе, убитий проходив у "справі діамантових прокурорів" як свідок, і "розповідав, як з його заводу разом із діамантами, знайденими під час обшуку в О.Корнійця, також зникло кілька мільйонів доларів і десяток кілограм золота". "У свідченнях (С. Кисельов - ІФ) називав прізвища тодішнього заступника генпрокурора і заступника міністра МВС. Також розповів, що в обмін на те, що забуде про вкрадені під час обшуку готівку і золото, справу щодо нього закриють. Тоді так і сталося", - повідомив екс-заступник генпрокурора.

Народний депутат, радник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко також назвав С.Кисельова "основним свідком у справі діамантових прокурорів". Водночас, він заявив, що наразі не можна стверджувати, "що вбивство було пов'язане саме з цією справою", і допустив, що бізнесмен міг бути убитий через борги або особистий конфлікт.

Водночас фігурант "справи діамантових прокурорів", екс-заступник прокурора Київської області Олександр Корнієць заявив, що С. Кисельов не проходив у цій справі як свідок, однак звертався із заявою про повернення вилучених у нього в 2010 році напівкоштовних і дорогоцінних каменів сукупною масою в кілька сотень кілограмів. "Це було його звернення, в якому Генеральна прокуратура йому відмовила, а потім Печерський суд зобов'язав внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань, що і було зроблено", - розповів він.

Справа "діамантових прокурорів" (розпочата в липні 2015 року) - кримінальне провадження за обвинуваченням у хабарництві екс-заступника начальника Головного слідчого управління Генпрокуратури України Володимира Шапакіна та екс-заступника начальника Головного слідчого управління Генпрокуратури України Володимира Шапакіна і екс-заступника прокурора Київської області Олександра Корнійця. Під час обшуків у них виявили близько $500 тис., коштовності та цінні папери, незареєстровану вогнепальну зброю і боєприпаси, а також пакети з кількома десятками діамантів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Приїждже російське населення повинне буде виїхати з Криму й інших окупованих територій - Ташева

У суботу в Україні буде сухо, лише на сході вночі невеликий дощ, удень 16-21° тепла

Із 1 квітня вартість транспортної картки в Києві зросте до 75 грн

2,1 тис. закладів культури залишаються на тимчасово окупованих територіях із 2022 року

Під час атаки РФ на об'єкти "Нафтогазу" обійшлося без постраждалих і серйозних пошкоджень - Чернишов

На Дніпропетровщині пошкоджено енергетичні об'єкти у трьох районах, поранені шестеро людей, серед них 5-річна дитина

Україна підписала зі США угоду про відтермінування виплат за держборгом

На Львівщині пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, два "кинджали" збити не вдалося - ОВА

Унаслідок атаки РФ пошкоджено енергетичну інфраструктуру в шести областях - Шмигаль

У Кіровоградській області збили 4 "шахеди"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА